Bolsonaro med overlegen seier i første valgrunde i Brasil

Den høyreradikale presidentkandidaten Jair Bolsonaro leder første valgrunde i Brasil med 49 prosent av stemmene, ifølge nyhetsbyrået AP. Foto: Leo Correa / AP / NTB scanpix
Den høyreradikale presidentkandidaten Jair Bolsonaro leder første valgrunde i Brasil med 49 prosent av stemmene, ifølge nyhetsbyrået AP. Foto: Leo Correa / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sterkt høyreorienterte presidentkandidaten Jair Bolsonaro vant første valgrunde i Brasil. Neste runde kan bli vanskeligere for Bolsonaro, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

63-åringen var på forhånd ventet å ta førsterundeseieren, og han var selvsikker da han avla sin stemme søndag. Da sa han at det ikke ville bli en andre valgrunde fordi han ville ta over halvparten av stemmene.

Slik gikk det ikke. Bolsonaro fikk 46,7 prosent av stemmene i søndagens valg. Utfordreren Fernando Haddad fra arbeiderpartiet fikk 28,5 prosent.

Brasilianere flest ønsket ifølge meningsmålinger tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva som president, men ettersom han soner en dom for korrupsjon fikk han ikke stille som kandidat. Derfor ble 55 år gamle Haddad valgt som partiets kandidat.

Bolsonaro hadde vunnet direkte dersom han hadde fått over 50 prosent av stemmene, men nå blir det ny valgrunde 28. oktober.

Ytre høyre

Den tidligere offiseren Jair Bolsonaro, som av flere har blitt kalt Brasils versjon av Donald Trump, har lovet å slå hardt ned på kriminalitet og korrupsjon. Han er også klimaskeptiker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bolsonaro har sittet i nasjonalforsamlingen siden 1991. Underveis har han kommet med nedsettende kommentarer om kvinner, abort, likekjønnet ekteskap og svarte. Han er blitt kalt rasist, kvinnehater og homofob av sine motstandere.

6. september ble han skadd i et knivattentat under valgkampen. Sønnene overtok da valgkampen mens faren var på sykehus.

Ny og vanskeligere runde

Forsker Einar Braathen ved Oslo Met ventet på forhånd at Bolsonaro ville vinne første valgrunde, men mener Bolsonaro vil få problemer i neste runde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter min mening er han en dårlig politiker, som er i liten stand til å få oppslutning rundt politikken sin. Det blir spennende å se i andre valgrunde av presidentvalget, hvor det blir mer fokus på politikk og programmene til partiene, sier Braathen til NTB.

Han kaller søndagens valg «fryktens valg», hvor velgerne stemte ut fra det de er imot heller enn hva de er for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror at i andre valgrunde vil man gå mer inn i programmene og hvilke løsninger kandidatene har på forskjellige problemer i Brasil. Det blir tid til å komme ut av skyttergravene. Da vil det også bli mer nyansert hvordan velgerne plasserer seg, sier Braathen.

Venter røff siste runde

Førsteamanuensis i latinamerikansk politikk, Matthew Taylor ved American University, mener valgets andre runde kan bli røff i kantene.

Bolsonaro kommer trolig til å gå hardt ut mot Haddad når det gjelder korrupsjon innen arbeiderpartiet, mener Taylor, som sier Haddad bærer en tung bør på sine skuldre.

– Han har et svært vanskelig utgangspunkt som følge av korrupsjonen og all retorikken rundt riksrett og Lula, sier Taylor til AP.

Også Geraldo Monteiro, en politisk analytiker ved Universidade do Estado do Rio de Janeiro, venter en skarpere tone i andre valgrunde. Velgere som i dag føler seg fanget mellom ytre høyre og venstre vil i større grad danne seg en mening «mer på grunnlag av frykt eller sinne enn politisk overbevisning», sier han til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste runde kan dessuten bli «enda mer radikal, til og med voldelig», mener Monteiro.

Åpent utfall

Brasil har i flere år kjempet med en vanskelig økonomi, høy arbeidsledighet og svak valuta. Der Bolsonaro taler til næringslivet, er det de fattige som er Haddads kjernemarked. Hans næringslivspolitikk blir kjølig mottatt av investorer.

På en måling før helgen lå Bolsonaro og Haddad begge an til å oppnå rundt 42 prosent i en andre valgomgang. Utfallet er dermed åpent.