Interpol mottok oppsigelse fra sin savnede sjef

Grace Meng, kona til den savnede Interpol-presidenten Meng Hong-wei, møtte søndag pressen i Lyon. I frykt for sin egen og barnas sikkerhet ønsket hun ikke å vise ansiktet sitt. Foto: John Leicester / AP / NTB scanpix
Grace Meng, kona til den savnede Interpol-presidenten Meng Hong-wei, møtte søndag pressen i Lyon. I frykt for sin egen og barnas sikkerhet ønsket hun ikke å vise ansiktet sitt. Foto: John Leicester / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Interpols president Meng Hongwei har levert sin oppsigelse og går av med umiddelbar virkning, opplyser Interpol. Kina har innledet etterforskning av ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meng har gått av med umiddelbar virkning, heter det i en uttalelse fra Interpol søndag kveld. Interpol oppgir ingen begrunnelse, men sier i uttalelsen at visepresident Kim Jong Yang fra Sør-Korea vil fungere som president i den internasjonale politiorganisasjonen inntill videre.

Kort tid i forveien opplyste kinesiske myndigheter at Meng etterforskes for uspesifiserte brudd på loven, og endte dermed spekulasjonene om hvor Meng befinner seg, selv om flere spørsmål forblir ubesvarte.

Meng etterforskes av den nasjonale overvåkskommisjonen, som håndterer korrupsjonssaker som involverer kinesiske tjenestemenn. Meng er i tillegg til å være Interpol-president også en høytstående politiker i Kina.

Lyon-baserte Interpol bekreftet lørdag at de hadde sendt en formell forespørsel til kinesiske myndigheter for å få informasjon om Meng, som har vært savnet i en uke.

Sendte kniv-emoji til kona

Interpol-sjefens kone, Grace Meng, meldte sin ektemann savnet da hun ikke fikk kontakt med ham etter han ankom Kina.

Hun uttalte seg for første gang til pressen tidligere søndag og forklarte at før hun mistet kontakt med ektemannen sendte han henne en emoji av en kniv. Kona forklarte at hun tolket det som ektemannens måte å fortelle at han vare i fare på.

Noen minutter før han sendte kniv-emojien, sendte han kona en melding hvor han skrev «Vent på at jeg ringer deg opp». Etter dette skal ikke kona ha hørt noe mer fra ham, og hun sier hun ikke vet hva som skjedde med ham.

Meng ble sist sett etter at han forlot Interpols kontorer i Lyon i Frankrike 29. september for å besøke Kina. Det var hans kone som meldte ham savnet.

Ført bort etter landing

Meng har vært Interpols president i to år. Han har også fortsatt posten som viseminister for offentlig sikkerhet i Kina.

Den Hongkong-baserte avisen South China Morning Post skrev fredag at Meng ble ført bort av medlemmer fra landets disiplinærkomité umiddelbart etter at flyet han kom med hadde landet i Beijing.

Forsvinningen ble den siste i en rekke saker der høytstående tjenestemenn i regjeringsapparatet, milliardærer og selv en av landets største kjendiser har forsvunnet i uker eller måneder før de har dukket opp igjen.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy