Ekspert: Bolsonaro kan få problemer

Presidentkandidat Jair Bolsonaro avla stemme i Rio de Janeiro. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB scanpix
Presidentkandidat Jair Bolsonaro avla stemme i Rio de Janeiro. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentkandidat Jair Bolsonaro gikk i tet på meningsmålingene før søndagens valg i Brasil, men kan få problemer i andre valgrunde, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge målingen fra Datafolha har den høyreradikale presidentkandidaten Jair Bolsonaro støtte fra 35 prosent av velgerne, 13 prosent foran Fernando Haddad, som er arbeiderpartiets kandidat.

Forsker Einar Braathen ved Oslo Met mener at oppslutningen Bolsonaro har opplevd er knyttet til splittelsene og frustrasjonen som har kommet som følge av landets økonomiske problemer og korrupsjonsskandaler. Men han er usikker på om Bolsonaro har så mye mer å vinne. Grunnen til det er at hatet og frustrasjonen mot det brasilianske arbeiderpartiet har vært et premiss for dem som allerede støtter presidentkandidaten.

– Etter min mening er han en dårlig politiker, som er i liten stand til å få oppslutning rundt politikken sin. Det blir spennende å se i andre valgrunde av presidentrunde, hvor det blir mer fokus på politikk og programmene til partiene, sier Braathen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fryktens valg

Tatt i betraktning mener han likevel at søndagens valg vil bli spennende. Han tror det blir et «fryktens valg». I det legger han at velgerne vil stemme ut fra det de er imot heller enn hva de er for.

– Jeg tror at i andre valgrunde vil man gå mer inn i programmene og hvilke løsninger kandidatene har på forskjellige problemer i Brasil. Det blir tid til å komme ut av skyttergravene. Da vil det også bli mer nyansert hvordan velgerne plasserer seg, sier Braathen.

Selvsikker Bolsonaro

Totalt 147 millioner brasilianere er stemmeberettiget. Under valget vil de ta stilling til hvem de ønsker skal styre det som er verdens åttende største økonomi.

De to ledende kandidatene Bolsonaro og Haddad avla søndag sine stemmer. Det var en selvsikker Bolsonaro som uttalte til pressen at det ikke ville bli en andre valgrunde, ettersom han ville få over 50 prosent av stemmene, melder nyhetsbyrået AFP.

Dersom Bolsonaro får over halvparten av stemmene vil han kunne vinne presidentskapet direkte. For å vinne, må én av kandidatene få over halvparten av stemmene, og det ventes derfor at de to vil møtes i en andre valgomgang 28. oktober.