Omstridt ekteskapsavstemning går mot slutten i Romania

Romanias grunnlov spesifiserer ikke at ekteskapet skal være mellom en mann og en kvinne. En ny folkeavstemning ser ut til å endre det. Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB scanpix
Romanias grunnlov spesifiserer ikke at ekteskapet skal være mellom en mann og en kvinne. En ny folkeavstemning ser ut til å endre det. Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Romanias grunnlov spesifiserer ikke at ekteskapet skal være mellom en mann og en kvinne. En ny folkeavstemning ser ut til å endre det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi tillater homofile å gifte seg, vil de i morgen be om å få adoptere barn, og det er uakseptabelt, sier en eldre rumener. Han er blant dem i Bucuresti som sier de vil beskytte tradisjonelle familier.

Det er allerede ulovlig for to personer av samme kjønn å gifte seg i det østeuropeiske landet, men landets grunnlov refererer bare til «ektefeller», uten å spesifisere ekteparets kjønn. Det vil regjeringspartiet PSD gjøre noe med og holder derfor en folkeavstemning som av mange tolkes som et frieri til grasrota i landets hovedsakelig ortodokse kristne befolkning.

– Det er på tide å bestemme oss for hvordan vi vil leve i landet vårt, sier PSDs partileder Liviu Dragnea.

Motstanderne av forslaget frykter at en grunnlovsendring vil gjøre det nærmest umulig å åpne for likekjønnede ekteskap eller partnerskap i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avstemningen varer til søndag, men kun 5 prosent av rumenske velgere har så langt avlagt sin stemme. 90 prosent av dem ønsker en presisering i loven som eksplisitt omhandler heterofile ekteskap. Det er ventet at langt flere rumenere vil stemme etter gudstjeneste på søndag. Det er krav om 30 prosent valgdeltakelse for at resultatet skal være gyldig.

Homofili ble avkriminalisert først i 2001 i Romania.