Kavanaugh tatt i ed som høyesterettsdommer

Se video: Trump: – Dette er en stor seier for vår nasjon.

Brett Kavanaugh er tatt i ed som den 114. høyesterettsdommeren i USA under en privat seremoni i høyesterettsbygningen i Washington. Norsk professor tror på umiddelbare konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hylende demonstranter samlet seg utenfor høyesterettsbygningen, men ble holdt på avstand av et stort sikkerhetsoppbud. Den korte seremonien ble fullført og satte dermed strek for en av de mest omstridte høyesterettsnominasjonene i landets nyere historie.

Seremonien fant sted etter at Kavanaugh ble godkjent av et knapt flertall i Senatet. Alle unntatt én av demokratenes 49 senatorer stemte nei. Blant republikanernes 51 senatorer var det også bare én avhopper.

Kavanaugh ble dermed godkjent med hårfin margin, tross anklager om seksuelle overgrep og økende kritikk av hans temperament.

Les også: Trump jubler for Kavanaugh

Tordentale fra Trump

En fornøyd president Donald Trump gratulerte Kavanaugh med utfallet, før han forsvarte Kavanaughs karakter.

– Jeg er 100 prosent sikker på at Christine Blasey Ford har navngitt feil person. Kavanaugh ble nominert fordi det ikke finnes noen som har en like ren fortid som han, sa Trump da han var på vei til et valgkampmøte i Kansas.

Framme på valgkampmøtet, var det en fyrig Trump som oppildnet sine tilhengere. Han erklærte en ny politisk seier med godkjenningen av Kavanaugh, før han gikk hardt til verks mot dem som har vist misnøye med den nyslåtte høyesterettsdommeren.

– Man gir ikke en fyrstikk til en pyroman, og man gir ikke makt til den sinte venstrevridde mobben, sa han før han oppfordret sine tilhengere til å stemme i mellomvalget.

Les også: Demonstranter avbrøt Kavanaugh-avstemning i Senatet

– Umiddelbare konsekvenser

Gunnar Grendstad, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, sier til VG at Kavanaugh vil bidra til å flytte høyesterett til høyre.

– Avgjørelsene i høyesterett vil umiddelbart påvirke lover som gjelder i hele landet. Det får umiddelbare konsekvenser for alle personer i alle delstater, sier Grendstad.

– Kavanaugh vil antagelig sitte i rundt 30 år. Høyesterett kommer med rundt hundre avgjørelser hvert år. Det vil si at han vil påvirke 3000 viktige prinsipielle og politiske avgjørelser, sier Grendstad til VG.

Les også: Kavanaugh forsvarer sin upartiskhet

Ny hverdag for Kavanaugh

Kavanaugh-saken har blitt en valgkampsak for begge de amerikanske partiene foran mellomvalget i november. Utfallet kan avgjøre hvem som kontrollerer de to kamrene i Kongressen.

– Endring i USA må komme fra der endring i USA alltid kommer fra: valgurnene, sa Chuck Schumer, Demokratenes leder i Senatet.

Mens det politiske sirkuset i USA ruller videre inn mot mellomvalget, må Kavanaugh selv ut i arbeid om kort tid. Han er ventet å delta i diskusjoner med sine meddommere i forkant av to saker som skal behandles i domstolen tirsdag. Sakene omhandler fengselsstraffer for personer som er dømt flere ganger.

Se video: Under Kavanaughs høring i Senatet beskrev han hvordan familien har blitt ødelagt av saken:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden