Meny

Indonesia vurderer å la raserte landsbyer forbli massegraver

personell fra det indonesiske forsvaret har i flere dager lett i ruinene etter overlevende i Balaroa. Men nå svinner håpet. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Indonesiske myndigheter vurderer å la raserte landsbyer, ødelagt av tsunami- og jordskjelvkatastrofen, forbli massegraver.

Sikkerhetsminister Wiranto sier myndighetene har diskutert med lokale ledere og religiøse ledere om når de hardest rammede områdene kan bli betegnet som massegraver.

– Vi må ta en beslutning om når leteaksjonen kan avsluttes. Så må vi se om områdene blir stående som massegraver, sa Wiranto fredag kveld.

Marerittscener

Så langt er 1.658 mennesker funnet døde etter katastrofen. Men tallene er usikre og foreløpige, og myndighetene mangler fortsatt oversikt over katastroferammede boligområder. Det betyr at det reelle dødstallet kan være langt høyere.

I landsbyen Balaroa, der det kraftige skjelvet gjorde at jorden ble til en seig, flytende masse, har redningsarbeidere måtte bruke masker for å holde unna stanken av død. Åtte dager etter katastrofen begynner håpet om å finne overlevende å svinne.

– Det er ingen overlevende her. Vi finner bare lik, hele tiden, sier sersjant Syafaruddin.

Desperate overlevende

Internasjonal bistand har kommet sent, men er sårt tiltrengt. FN anslår at nærmere 200.000 mennesker har behov for umiddelbar nødhjelp etter katastrofen. Tusenvis av overlevende har strømmet ut av provinshovedstaden Palu til nabobyer. Der er sykehusene overbelastet. I landsbyen Karawana kan helseansatte ikke tilby annet enn antibiotika og smertestillende til dem som har infiserte sår.

Project HOPE, en frivillig helseorganisasjon, sier kun 2 av deres 82 ansatte i Palu har meldt seg til tjeneste.

– Vi vet ikke hva som har skjedd med legene, helsepleierne og bioingeniørene, sier organisasjonen.

Ber om hjelp

Overlevende har lett i butikker etter livsnødvendigheter, og sikkerhetsstyrker har pågrepet flere personer for plyndring. En tungt bevoktet butikk som åpnet lørdag, nektet å slippe inn kunder. Varene ble i stedet levert ut ved døren. 500 lastebiler fylt med mat og andre nødvendigheter er på vei til Palu, lovet landbruksminister Amran Sulaiman.

– Palus situasjon er trist for oss alle. Alle forsøker å hjelpe, sa han lørdag.

FN har bedt om 50 millioner dollar til «umiddelbar hjelp» til overlevende.

Indonesia ligger langs verdens mest tektonisk aktive region, og landets 260 millioner innbyggere er sårbare for tsunamier, jordskjelv og vulkanutbrudd.

(©NTB)

Populært