– Tyrkia mener saudiarabisk regimekritiker ble drept av Saudi-Arabia

Tyrkia har konkludert med at den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept på hjemlandets konsulat i Istanbul, skriver Washington Post. foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix
Tyrkia har konkludert med at den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept på hjemlandets konsulat i Istanbul, skriver Washington Post. foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tyrkia har konkludert med at journalisten Jamal Khashoggi ble drept i Istanbul av et «team» fra Saudi-Arabia, ifølge kilder nær den tyrkiske etterforskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske myndigheter har etterforsket forsvinningen til den regimekritiske journalisten, som blant annet skrev for Washington Post. Han ble sist sett på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Nå sier to ikke navngitte kilder tilknyttet den tyrkiske etterforskningen at tyrkerne har konkludert med at Khashoggi ble drept på konsulatet, skriver Washington Post.

– Saudi-Arabia sendte et team på 15 medlemmer spesifikt for å begå drapet. Drapet var planlagt, sier en av kildene.

Makabre detaljer

En tyrkisk tjenestemann som ønsket å forbli anonym, opplyser det samme til nyhetsbyrået AP og tilføyer at Khashoggis lik ble fraktet ut av konsulatet.

En nær venn av Khashoggi, som nyhetsbyrået DPA har snakket med, sier at tyrkisk politi har sagt til vedkommende at Khashoggi ble drept på konsulatet.

– Nyhetene dere ser er sanne. Politiet har fortalt oss at han ble drept på konsulatet. De kuttet ham opp i små biter, sier vennen til DPA.

Khashoggi var bekymret

Khashoggi har markert seg som kritisk til hjemlandets mektige kronprins Salman og hans krigføring i Jemen. Siden i fjor har Khashoggi bodd i eksil i USA av frykt for pågripelse i Saudi-Arabia.

Regimekritikeren dro til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul tirsdag for å hente noen dokumenter i forbindelse med en ekteskapslisens. Ifølge Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, var 59-åringen bekymret for at han ikke skulle få forlate konsulatet, skriver Washington Post. Han ga telefonen sin til Cengiz og ba henne ringe et medlem av Tyrkias regjeringsparti dersom han ikke kom ut. Cengiz ringte politiet noen timer senere.

Benekter involvering

Khashoggi-saken kan få store konsekvenser for relasjonene mellom Tyrkia og Saudi-Arabia, som kniver om innflytelse i Midtøsten.

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan er ventet å komme med en uttalelse om saken søndag. Saudi-Arabia nekter for at de har kjennskap til Khashoggis forsvinning.

– En ansatt i konsulatet vårt i Istanbul beskriver anklagene som grunnløse, sier det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået SPA i en uttalelse søndag.

– Den ansatte tviler på at anklagene kommer fra tyrkiske myndigheter eller at de stammer fra Tyrkias etterforskning, uttaler SPA.

SPAs kilde hevder at en saudiarabisk sikkerhetsdelegasjon ankom Istanbul lørdag for å hjelpe med Khashoggi-etterforskningen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden