Tyrkia etterforsker saudiarabisk journalist-forsvinning

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi er meldt savnet etter at han dro til landets konsulat i Istanbul. Foto: AP / NTB scanpix
Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi er meldt savnet etter at han dro til landets konsulat i Istanbul. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkiske myndigheter etterforsker av forsvinningen av en saudiarabisk journalist som sist ble sett i hjemlandets konsulat i Istanbul, ifølge tyrkiske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jamal Khashoggi, en regimekritisk journalist som blant annet skriver for Washington Post, har vært savnet siden han besøkte konsulatet for fire dager siden.

Saudi-Arabia hevder Khashoggi forlot konsulatet, men regjeringen i Tyrkia tror i likhet med journalistens venner at han fortsatt er i bygningen. Lørdag sier politikilder til det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at politiet har utvidet en gransking som startet tirsdag.

Politikildene sier rundt 15 saudiarabere, blant dem tjenestemenn, ankom Istanbul i to fly tirsdag og var på konsulatet på samme tid som journalisten. De dro igjen samme dag, ifølge Anadolus kilder.

Kronprinsen: – Ingenting å skjule

Samtidig sier Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman at Tyrkia har grønt lys til å gå inn i konsulatet i Istanbul.

– Vi ønsker den tyrkiske regjeringen velkommen til å gå inn og gjennomsøke vårt område, sier Salman i et intervju med Bloomberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsulatet er saudiarabisk område og tyrkiske myndigheter kan derfor ikke gå inn uten tillatelse.

– Vi har ikke noe å skjule, sier Salman i intervjuet.

Khashoggi dro til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul tirsdag for å hente noen dokumenter i forbindelse med en ekteskapslisens. Siden har ingen sett ham. 59-åringens forlovede, som ventet på ham utenfor konsulatet, sier han aldri kom ut igjen. En talsmann for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, hevder også at Khashoggi fortsatt er i bygningen.

I eksil

Khashoggi har markert seg som kritisk til hjemlandets mektige kronprins Salman og hans krigføring i Jemen. Siden i fjor har Khashoggi bodd i eksil i USA av frykt for pågripelse i Saudi-Arabia.

Fredag trykket Washington Post en tom spalte signert Khashoggi, under tittelen «En savnet stemme».

Den tyrkiske presseorganisasjonen TAM arrangerte fredag en støttedemonstrasjon for Khashoggi utenfor Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Blant deltakerne i demonstrasjonen var vinneren av Nobels fredspris i 2011, Tawakul Karman fra Jemen.