Juncker har tro på brexitavtale innen november

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker mener det er økt grunn til å tro at en brexitavtale vil landes innen november. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker mener det er økt grunn til å tro at en brexitavtale vil landes innen november. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sjansene har de siste dagene økt for at Brussel og Storbritannia vil klare å dra i land en brexit-avtale, ifølge EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juncker la an den optimistiske tonen i intervjuer med tre østerrikske aviser lørdag.

Brexitforhandlingene er nå inne i en intens sluttspurt før EUs toppmøte 17. og 18. oktober. Om partene ikke klarer å lande en avtale innen den tid, er Juncker sikker på at det vil la seg gjøre i november.

– Jeg har grunn til å tro at potensialet for tilnærming mellom de to sidene har økt de siste dagene, sier Juncker til avisa Standard.

– Men det er ikke mulig å forutse hvorvidt vi vil være i stand til å sluttføre samtalene i oktober. Hvis ikke, vil vi gjøre det i november, sier han.

Framskritt

EU-siden har meldt om viktige framskritt i forhandlingene med Storbritannia de siste dagene.

EU-president Donald Tusk sa lørdag at det er en sjanse for at en avtale kan inngås innen utgangen av året.

– I oktober vil vi prøve å enten runde av, eller i det minste bringe våre standpunkt nærmere hverandre, sier Tusk.

Spesielt etter De konservatives partilandsmøte i Birmingham tidligere denne uka ser situasjonen ut til å ha løsnet, har NTB fått opplyst av EU-diplomater. Det skyldes blant annet helt nye forslag fra britenes side om hvordan spørsmålet om irskegrensa kan løses.

Advarsel

Toneskiftet skjer to dager etter at Tusk ga London en kraftig advarsel om at tiden er i ferd med å løpe ut for å lande en avtale før Storbritannia trer ut av unionen i slutten av mars.

Den største utfordringen i forhandlingene er nå å finne en ordning for grensa mellom Irland og Nord-Irland. Både EU og Storbritannia er enige om at grensa må forbli åpen, men de har ikke klart å bli enige om hvordan det skal løses i praksis.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden