Advarer om at 200 terrordømte løslates i Europa

Tirsdag iverksatte fransk politi aksjon mot en muslimsk klubb ved Dunkirk, der 11 personer ble arrestert av 200 politifolk, mistenkt for å støtte terrorisme.
Tirsdag iverksatte fransk politi aksjon mot en muslimsk klubb ved Dunkirk, der 11 personer ble arrestert av 200 politifolk, mistenkt for å støtte terrorisme. Foto: Philippe Huguen / AFP

Den finske sikkerhetstjenesten Supo advarer om at 200 terrordømte blir løslatt fra europeiske fengsler i løpet av de neste fem årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mens de har sittet i fengsel har de ikke nødvendigvis endret måten de tenker på, dessverre, uttalte Supo-direktør Antti Pelttari på et sikkerhetsseminar i det finske parlamentet for en uke siden, melder nyhetsprogrammet Yle Uutiset.

I tillegg til de 200 er det også enda flere «mentorer» som kan radikalisere andre mennesker sårbare for ekstremistisk propaganda. Supo har nå 370 personer under overvåking som kan utgjøre en terrofare.

Supo-sjefen Antti Pelttari. Foto: CC 4.0
Supo-sjefen Antti Pelttari. Foto: CC 4.0

Ifølge Pelttari er det ingen faktorer i sikte som kan redusere terrorfaren, selv om Daesh er i ferd med å bli bekjempet i Syria. Krigere som er i ferd med å returnere til sine hjemland i Europa vil fortsatt utgjøre en terrorfare, sa Pelttari.

– Nå som ekstremistorganisasjoner taper terreng, individuelle terrorister og terrornettverk vil søke etter nye formål, sa han.

Tidligere i år skrev The Guardian at bare i Storbritannia vil 80 personer som er dømt for terrorisme eller støtte til terrorisme bli slippet ut til jul. De ble dømt mellom 2007 og 2016, og flere av dem har rett til prøveløslatelse halvveis i soningen.

Ifølge EUs samarbeidsorgan for politi, Europol, ble det i 2017 registrert 33 religiøst inspirerte angrep som førte til 62 drap.

24 angrep kom fra venstreradikale og anarkister, hele 137 fra separatister, og 5 fra høyreradikale.

Til sammen har EU-landenes myndigheter arrestert 1219 terrormistenkte, mot 774 i 2014.

Antall terrorangrep (rødt) og arrestasjoner i EU i løpet av 2017 Foto: Europol
Antall terrorangrep (rødt) og arrestasjoner i EU i løpet av 2017 Foto: Europol

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden