Kavanaughs skjebne avgjøres i Senatet

Som en organisasjon som er opptatt av å beskytte menneskerettigheter, ber vi Senatet i USA avvise høyesterettskandidat Brett Kavanaugh, sier Human Rights Watch. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
Som en organisasjon som er opptatt av å beskytte menneskerettigheter, ber vi Senatet i USA avvise høyesterettskandidat Brett Kavanaugh, sier Human Rights Watch. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Et fåtall ubesluttsomme senatorer avgjør Brett Kavanaughs skjebne når Senatet i helgen stemmer over om han får fylle den ledige plassen i USAs høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et fåtall ubesluttsomme senatorer har sørget for fortsatt usikkerhet rundt utfallet av den dramatiske og langvarige prosessen med å fylle det ledige dommersetet.

Sesjonen starter klokken 16:30 norsk tid. Avstemningen er ventet senere på kvelden.

Fredag kveld norsk tid ble flertallet så å si sikret. Da erklærte republikanske Susan Collins at hun vil stemme ja i den endelige avstemningen om Kavanaugh, som ventes å skje i Senatet lørdag.

De øvrige senatorene har fra før valgt side. Dersom de ikke ombestemmer seg i siste liten, noe som regnes som svært usannsynlig, blir Kavanaugh etter alt å dømme ny høyesterettsdommer i USA.

53-åringen lå i sommer an til å bli godkjent uten problemer, men hans skjebne har vært uviss siden midten av september. Da sto to kvinner fram og anklaget ham for seksuelle overgrep på 1980-tallet. Kavanaugh benekter alle anklagene.

Senator Collins fra Maine hadde fram til fredag ikke villet si om hun ville stemme for Kavanaugh, og alles øyne var rettet mot henne da hun inntok talerstolen i Senatet fredag.

Formodning om uskyld

Etter en over 40 minutter lang tale der hun kritiserte den kaotiske og uverdige prosessen rundt Kavanaugh, bekreftet Collins at hun vil stemme for å godkjenne Kavanaugh.

– Jeg tror ikke at disse anklagene på rettferdig vis kan forhindre dommer Kavanaughi å tjene som høyesterettsdommer, sa senatoren og begrunnet sin beslutning med troen på uskyldspresumpsjonen.

Også den demokratiske senatoren Joe Manchin bekrefter at han, som eneste fra opposisjonen, vil stemme med det republikanske flertallet.

Én republikansk senator, Lisa Murkowski fra Alaska, vil stemme nei. Republikanerne har et knapt flertall på 51 mot 49 demokratiske senatorer. De har derfor råd til å miste denne ene stemmen, så lenge visepresident Mike Pence er på plass med sin dobbeltstemme.

Med hårfin margin vedtok et flertall av senatorene i en såkalt prosedyreavstemning fredag å holde en endelig avstemning i plenum.

Les også: Full strid i Senatet om hemmelig Kavanaugh-rapport

Demonstranter

Stemningen i kongressbygningene har vært spent hele uka. En lang rekke motstandere av Kavanaugh, inkludert kvinner som har vært ofre for seksuelle overgrep, har konfrontert senatorene i korridorene med krav om å stemme imot.

Flere av de ubesluttsomme senatorene er ikke bare bekymret for anklagene om seksuelle overgrep. Også måten en rasende og følelsesladd Kavanaugh forsvarte seg i Senatet på mener de kan tyde på at han ikke har det rette temperamentet for en dommer i høyesterett, og at han ikke er så upartisk som en dommer bør være.

Hemmelig rapport

Kavanaugh selv forsvarte seg torsdag kveld i en artikkel i Wall Street Journal, der han innrømmet at han kanskje gikk litt langt og sa enkelte ting han ikke burde ha sagt.

Republikanernes håp steg etter at de selv kunne fastslå at en ny FBI-rapport ikke inneholdt ny informasjon om anklagene mot Kavanaugh for seksuelle overgrep. Demokratene har imidlertid gått hardt ut mot granskingen og kaller den mangelfull. Etterforskningen pågikk i under en uke, og Kavanaugh ble ikke selv avhørt.

Rapporten er så hemmeligstemplet at senatorene bare får lov til å lese den etter tur i et avlåst rom.

Les også: WSJ: Det hvite hus mener det ikke er hold i anklagene mot Kavanaugh

Abort

Republikanerne Murkowski og Collins støtter kvinners rett til selvbestemt abort og har derfor vært skeptisk til 53 år gamle Kavanaugh, som kan sikre konservativt flertall i høyesterett i generasjoner framover.

Ingen av dem er på valg i år. Flake stiller ikke til gjenvalg og har derfor ingenting å tape, og Murkowski har neppe heller mye å tape siden Alaska er en solid republikansk delstat.

Men Collins er mer utsatt i Maine, som for to år siden stemte for Hillary Clinton. Der har demokratiske kvinner satt i gang en omfattende kampanje for å overtale henne til å stemme mot Kavanaugh.

Les også: Kavanaugh forsvarer sin upartiskhet

Risikabelt for utsatte demokrater

På demokratisk side har det vært spenning knyttet til tre-fire senatorer som risikerer å tape gjenvalget i november.

Alle unntatt Manchin, som sikret republikansk flertall i prosedyreavstemningen, har nå kunngjort at de vil stemme mot Kavanaugh.

Bare for å komplisere situasjonen ytterligere for republikanerne, sier en av deres senatorer, Steve Daines, at han vil reise hjem for å gifte bort sin datter i hjemstaten Montana lørdag, uansett om det blir en viktig avstemning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden