– Disse personene har virkelig bidratt til å hjelpe ofrene

Se video: Her kunngjøres vinnerne av Nobels fredspris 2018.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad tildeles Nobels fredspris for 2018 for deres kamp mot seksualisert vold i krig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tildelingen av Nobels fredspris til Denis Mukwege er en stor anerkjennelse, sier Gro Bøckmann Randby som har jobbet med Denis Mukwege.

– Etter seks år får han endelig anerkjennelse for den enorme innsatsen han har gjort. Dette er en stor anerkjennelse forr ham og alle kvinnene som har jobbet med ham, og det er utrolig morsomt, sier Randby til NTB.

Hun jobbet sammen med Denis Mukwege med å bygge opp Panzi-sykehuset i Kongo rundt 2005.

– Han har hjulpet tusenvis av kvinner, sier Randby.

– Han var tidlig ute med å sette fokus på fistel som følge av voldtekter, og han har bidratt til at dette har fått mer oppmerksomhet. Fra 2005 økte voldtektsepidemien i Kongo, og det begynte å bli mer oppmerksomhet rundt skadene kvinner pådrar seg. Det at Mukwege nå får fredsprisen er kronen på verket for at disse problemene blir synliggjort. Det settes veldig pris på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er gledelig at han nå deler prisen med Nadia Murad, en modig kvinne som har overlevd seksualisert vold, og tatt opp kampen for at andre kvinner ikke skal måtte gjennomgå det samme, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Bakgrunn: Nobels fredspris 2018 til Denis Mukwege og Nadia Murad

– Enestående innsats

– Tildelingen av Nobels fredspris til Murad og Mukwege er en viktig anerkjennelse av deres enestående innsats for å bekjempe seksuell vold i konflikter og hjelpe ofre for seksuell vold og folkemord, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Killi Westhrin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det at de to deler prisen, gir ifølge henne «en ekstra styrke til kampen».

UNICEF Norge gratulerer fredsprisvinnerne og berømmer dem for arbeidet mot seksualisert vold mot kvinner og barn.

– UNICEF har stort fokus på dette temaet og jobber i mange land for å stoppe seksuell vold og for å beskytte kvinner og barn som er spesielt utsatt, sier generalsekretær Camilla Viken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innsikt om Murad: IS-offeret som overlevde og krever rettferdighet

– Denne fredsprisen bør være en vekker

Årets fredspris er en anerkjennelse av modige mennesker som med fare for sitt eget liv hjelper andre, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Jeg håper fredsprisen vil bidra til at overgriperne nå vil bli stilt til ansvar og at nye overgrep forhindres, sier Støre.

Han har tidligere nominert Mukwege, og gratulerer ham og Murad med en «velfortjent og viktig fredspris».

– Seksualisert vold og overgrep er en grusom side av moderne krigføring som særlig rammer kvinner. Denne tildelingen vil bidra til å åpne verdens øyne for dette alvorlige problemet, sier han.

Også SV-leder Audun Lysbakken jubler over tildelingen.

– Nå retter Nobelkomiteen verdens øyne mot kvinners kamp for å frigjøre seg fra dette. Stolt over å ha vært med på å nominere Mukwege i mange år, skriver Lysbakken i en tweet bare minutter etter at årets fredspristildeling ble offentliggjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innsikt om Mukwege: En kjempe for Kongos voldtatte kvinner

– Denne fredsprisen bør også være en vekker for dem som tror at krig er riktig virkemiddel for å løse konflikter. For er det noe seksualisert vold mot kvinner i krigssoner viser, så er det at krigens konsekvenser alltid blir verre enn det krigens talsmenn gir inntrykk av, sier Bjørnar Moxnes i en kommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En ung person som er helt spesielt modig

Nobelprisen til Mukwege og Murad er en viktig pris som løfter fram spørsmålet om seksualisert vold i krig, sier professor Peter Wallensteen.

– Disse personene har virkelig bidratt til å hjelpe ofrene, sier Wallensteen, som er seniorprofessor i freds- og konfliktforskning ved Uppsala universitet.

Han sier at prisen til de to ikke er en kontroversiell pris, men tvert imot en som mange kan støtte.

Mens Mukwege har vært nevnt som favoritt i mange år, synes Wallensteen at det er særlig bra at yazidikvinnen Murad også får prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun en ung person som er helt spesielt modig, sier han.

EUs president Donald Tusk gratulerer Mukwege og Murad.

«De har min dypeste respekt for motet, medfølelsen og menneskeligheten de viser i sin daglige kamp», skriver Tusk på Twitter om de to fredsprisvinnerne.

EU ble tildelt Nobels fredspris i 2012.

Reaksjon: Lundestad overrasket over fredspristildelingen

– Voldtekt er en grotesk krigsstrategi

Parlamentarisk leder Hans Andreas Limi i Fremskrittspartiet håper fredsprisen skal bidra til økt oppmerksomhet om voldtekt som krigsstrategi.

– Bruk av voldtekt som krigsstrategi er grotesk og krigen i Kongo har rammet kvinner svært hardt. Det står stor respekt av arbeidet til Mukwege og Murad i denne svært viktige kampen, sier Limi.

– Jeg gratulerer prisvinnerne og håper dette vil bidra til økt oppmerksomhet om kampen mot seksualisert vold i krigføring, sier Limi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seksualisert vold og voldtekt brukes som våpen i nesten alle væpnede konflikter, og barn skånes ikke, fastslår Redd Barna.

– Vi gratulerer to verdige fredsprisvinnere. Murad er en sterk stemme for alle jenter som har overlevd seksuell vold gjennom å kjempe for å få de ansvarlige straffeforfulgt. Mukwege har hjulpet kvinner og barn tilbake til livet med sin medisinske innsats, sier Redd Barns fungerende kommunikasjonssjef Runvor Knag Fylkesnes.

Hun påpeker at seksualisert vold og voldtekt brukes som våpen i «nesten alle konflikter og kriger», og at barn ikke skånes.

Aktuelt: Mukwege-nevø Bakenga: – Utrolig stor dag for familien

– Utbredt over hele verden

Årets fredspris retter søkelyset mot «et kjempeviktig tema» – seksualisert vold som en del av krigførende parters krigsstrategi, mener Amnesty Norge.

– Seksuell vold i krig og konflikt rammer mange tusen kvinner og menn hvert år. I de aller fleste tilfeller er ikke dette tilfeldig vold, men en bevisst og kynisk del av krigsstrategien, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prisen setter søkelys på et kjempeviktig tema som får altfor lite oppmerksomhet, seksuelle overgrep i krig og konflikt, og retten til de overlevende for behandling og rehabilitering, sier Egenæs.

– Dette er en viktig humanitær fredspris. Nobelkomiteen sender et sterkt signal om at seksualisert vold er krigsforbrytelser og hvor viktig beskyttelse av enkeltmennesker er, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

– Vi gratulerer de to prisvinnerne for stort personlig mot. Dessverre er seksuell vold i krig og konflikt svært utbredt. Ikke bare i Kongo eller i Irak, men over hele verden, sier Apeland.

Aktuelt: Mukwege var på operasjonssalen da han fikk Nobel-nyheten