Mattis: – Russland vet utmerket godt at dette er en defensiv øvelse

Video: Trident Juncture ligger an til å bli den største militærøvelsen på norsk jord siden den kalde krigens slutt.

Det er ingen grunn til at Russland skal ta NATOs kjempeøvelse i Norge ille opp, mener USAs forsvarsminister Jim Mattis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Russland vet utmerket godt at dette er en defensiv øvelse, sier Mattis til NTB. Han mener de allierte har vært svært åpne overfor Russland om Trident Juncture, den store NATO-øvelsen som i disse dager rulles i gang i Norge.

På spørsmål fra NTB om hva de allierte vil gjøre for å forsikre seg om at de ikke sender feil signaler østover, svarer Mattis at øvelsen vil foregå i god avstand fra grensa til Russland.

– Det ville vært villedende å framstille dette som noe offensivt eller destabiliserende, fastholder han.

Titusener deltar

Trident Juncture ligger an til å bli den største militærøvelsen på norsk jord siden den kalde krigens slutt.

NATOs foreløpige anslag er at rundt 45.000 soldater fra 31 land vil delta. Etter det NTB kjenner til, kan det endelige tallet bli enda høyere – kanskje så høyt som rundt 50.000.

Tusenvis av kjøretøyer og et stort antall fly og skip er på vei eller har allerede kommet til Norge, i tillegg til enorme mengder utstyr.

Hoveddelen av øvelsen starter ikke før den 25. oktober. Men allerede nå er mer enn 3.400 soldater fra utlandet på plass.

Fiktivt scenario

Scenarioet for øvelsen er en fiktiv situasjon der en ikke navngitt fiende har tatt Nord-Norge og presser på sørover.

En del av NATO-styrkene som deltar i militærøvelsen, skal spille denne fienden, mens de andre skal spille NATO-soldatene som kommer sørfra for å redde Norge, forteller en norsk militærtjenestemann som uttaler seg anonymt om planene.

Tjenestemannen legger til at det hele naturligvis er avtalt spill der NATO allerede har bestemt seg for hvilken side som skal vinne.

De første dagene av øvelsen vil fienden i nord være på offensiven og vinne terreng. Men så snur det, og til slutt klarer styrkene i sør å kaste fienden ut.

Russland sender observatører

I forkant av øvelsen har Norge som vertsnasjon tatt skritt for å forsøke å berolige russerne. Norske embetsfolk har vært i Moskva for å orientere om planene, og Norge har også invitert Russland til å sende observatører til øvelsen.

Det har Russland takket ja til, bekrefter Forsvarsdepartementet.

Det militærøvelsen er ment å vise, forklarer Mattis, er at de allierte i NATO står sammen for å «bevare freden og velstanden i Europa».

– Og vi vil ikke ha noe mer dårlig oppførsel fra noen, sier han til NTB.

Se video: Militærkjøretøyene ankommer Fredrikstad:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden