Svenskekongen skal godkjenne nye Svenska Akademien-medlemmer

Svensk presse ventet torsdag kveld i spenning utenfor Börshuset i Stockholm, der Svenska Akademien hadde møte. Foto: Henrik Montgomery/ TT / NTB scanpix
Svensk presse ventet torsdag kveld i spenning utenfor Börshuset i Stockholm, der Svenska Akademien hadde møte. Foto: Henrik Montgomery/ TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kriserammede Svenska Akademien skal ha blitt enige om hvem som skal fylle de tomme plassene etter skandalene. Men først må kongen gi grønt lys.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenska Akademiens gjenværende medlemmer møttes torsdag kveld etter heftige spekulasjoner i svenske medier om striden som har rammet den ærverdige institusjonen.

– Vi har nådd et gjennombrudd i den forstand at vi kan begynne med innvalg nå, sier Svenska Akademiens fungerende leder Anders Olsson.

Flere av de 18 medlemmene forlot institusjonen som følge av skandalene som ble rullet opp i vår, og som førte til at Nobels litteraturpris ikke deles ut i år. Olsson tror nye medlemmer kan komme på plass allerede denne uken hvis akademiets høye beskytter, kong Carl Gustaf, godkjenner dem formelt.

Riksmarskalk Fredrik Wersäll sier han har fått beskjed om at Akademien har valgt nye medlemmer, og de forsøker å få til et møte mellom Olsson og kongen allerede fredag.

Tvinges ut

Dagens Nyheter erfarte at Katarina Frostenson kunne bli tvunget ut av akademiet, og at det derfor kunne være duket for innvalg av nye medlemmer allerede torsdag.

Frostenson er gift med Jean Claude Arnault, som tidligere i uka ble dømt for voldtekt, og som er anklaget for å ha lekket flere nobelprisvinnere til pressen før kunngjøringene. Arnault har anket dommen. Nobelstiftelsen skal ha krevd at Frostenson må forlate akademiet.

Mangler tillit

Nobelstiftelsens direktør Lars Heikensted har uttalt til SVT at Svenska Akademien må opprette en helt ny nobelkomité som er «løsrevet fra disse hendelsene». Han ser heller at nobelprisen i litteratur legges på is i enda ett år, enn at den deles ut av en institusjon som ikke har tillit.

Akademimedlem Kristina Lugn er imidlertid helt overbevist om at institusjonen kommer til å dele ut litteraturpris neste år.

– Ja, det tror jeg absolutt. Om ikke huset brenner ned eller det blir krig, sier hun til TT torsdag kveld.

Fire stoler står i dag tomme i Svenska Akademien. På ønskelisten over nye medlemmer står to forfattere, en jurist og eventuelt en litteraturforsker, ifølge Olsson.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden