NATO-land beskylder Russland for hackerangrep

Video: Storbritannias forsvarsminister beskylder Russland for hackerangrep etter NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

NATO-allierte kommer med samordnede avsløringer om det de mener er hackerangrep utført av russisk militær etterretning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsministrene i NATO var torsdag samlet i Brussel. Der ble de brifet om dataangrepene, opplyser NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

De allierte mener det er riktig å gå offentlig ut med opplysninger om hendelsene, opplyser Stoltenberg.

– De har rammet mennesker i mange land, inkludert i Russland, og forårsaket enorme økonomiske tap, sier han i en uttalelse.

«Pariastat»

Storbritannia hevder Russland står back hackingen av Verdens antidopingbyrå (WADA), spredningen av gisselviruset Bad Rabbit, som rammet flere flyplasser, hackingen av Demokratenes partiapparat i USA og tyveri av eposter fra en TV-kanal basert i Storbritannia.

– Dette er ikke en stormakts handlinger, det er handlingene til en pariastat. Og vi vil fortsette å samarbeide med våre allierte for å isolere russerne, slik at de forstår at de ikke kan fortsette å oppføre seg på denne måten, sa Storbritannias forsvarsminister Gavin Williamson på vei inn til torsdagens NATO-møte.

Han gjør det klart at NATOs medlemsland vil fortsette å henge ut russerne offentlig når de gjennomfører slike dataangrep.

– Det vi har sett, er vilkårlige og hensynsløse angrep på institusjoner og organisasjoner som faktisk ikke har noen militær verdi.

Aktuelt: NATO slikker sårene etter sommerens konfrontasjon med Trump

Ble tatt på parkeringsplass i Haag

Nederlandsk etterretning mener å ha avslørt russiske planer om å gjennomføre et dataangrep mot Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), opplyser Nederlands forsvarsminister Ank Bijleveld ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

OPCW fikk Nobels fredspris i 2013 for sitt arbeid for å avskaffe kjemiske våpen.

Det planlagte hackerangrepet mot OPCW ble avslørt i april, ifølge Bijleveld. De russiske agentene skal ifølge nederlenderne ha satt fra seg en bil full av elektronisk utstyr på en parkeringsplass ved et hotell i nærheten av OPCWs kontorer i Haag.

Fire russiske etterretningsagenter ble umiddelbart utvist etter avsløringen.

Aktuelt: NATO-styrker strømmer inn til megaøvelse i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden