NATO-land beskylder Russland for hackerangrep

Video: Storbritannias forsvarsminister beskylder Russland for hackerangrep etter NATOs forsvarsministermøte i Brussel.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO-allierte kommer med samordnede avsløringer om det de mener er hackerangrep utført av russisk militær etterretning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsministrene i NATO var torsdag samlet i Brussel. Der ble de brifet om dataangrepene, opplyser NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

De allierte mener det er riktig å gå offentlig ut med opplysninger om hendelsene, opplyser Stoltenberg.

– De har rammet mennesker i mange land, inkludert i Russland, og forårsaket enorme økonomiske tap, sier han i en uttalelse.

«Pariastat»

Storbritannia hevder Russland står back hackingen av Verdens antidopingbyrå (WADA), spredningen av gisselviruset Bad Rabbit, som rammet flere flyplasser, hackingen av Demokratenes partiapparat i USA og tyveri av eposter fra en TV-kanal basert i Storbritannia.

– Dette er ikke en stormakts handlinger, det er handlingene til en pariastat. Og vi vil fortsette å samarbeide med våre allierte for å isolere russerne, slik at de forstår at de ikke kan fortsette å oppføre seg på denne måten, sa Storbritannias forsvarsminister Gavin Williamson på vei inn til torsdagens NATO-møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han gjør det klart at NATOs medlemsland vil fortsette å henge ut russerne offentlig når de gjennomfører slike dataangrep.

– Det vi har sett, er vilkårlige og hensynsløse angrep på institusjoner og organisasjoner som faktisk ikke har noen militær verdi.

Aktuelt: NATO slikker sårene etter sommerens konfrontasjon med Trump

Ble tatt på parkeringsplass i Haag

Nederlandsk etterretning mener å ha avslørt russiske planer om å gjennomføre et dataangrep mot Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), opplyser Nederlands forsvarsminister Ank Bijleveld ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

OPCW fikk Nobels fredspris i 2013 for sitt arbeid for å avskaffe kjemiske våpen.

Det planlagte hackerangrepet mot OPCW ble avslørt i april, ifølge Bijleveld. De russiske agentene skal ifølge nederlenderne ha satt fra seg en bil full av elektronisk utstyr på en parkeringsplass ved et hotell i nærheten av OPCWs kontorer i Haag.

Fire russiske etterretningsagenter ble umiddelbart utvist etter avsløringen.

Aktuelt: NATO-styrker strømmer inn til megaøvelse i Norge