Danmark og Østerrike med felles plan for å begrense asylinnvandring

Danmarks innvandringsminister Inger Støjberg.
Danmarks innvandringsminister Inger Støjberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmarks innvandringsminister Inger Støjberg og Østerrikes innenriksminister Herbert Kickl har presentert en felles visjon for et «fremtidssikret asylsystem».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fellesutspillet har tittelen «A Better Protection System for a Globalized World» og inneholder sju målsettinger. Etter planen skulle det bli presentert i sin helhet på en pressekonferanse i Wien senere torsdag.

De to statsrådenes visjoner går blant annet ut på å bremse flyktningstrømmen til Europa, og å sende avviste asylsøkere til utreisesentre utenfor EU.

Aktuelt: Stadig flere selvmordsforsøk i overfylte leire på Lesvos

Håpet er å hjelpe de mest sårbare flyktningene og skape så gode forhold i migrantenes hjemland at de velger bort den farlige reisen til Europa, skriver innvandringsminister Støjberg i en pressemelding. Av den går det også fram at Danmark fortsatt står fast på å ikke ta imot kvoteflyktninger i år.

– Vi skal ødelegge menneskesmuglernes forretningsmodell så flyktninger ikke beveger seg videre fra land i nærområdene. Slik unngår vi at migranter begir seg ut på en farlig ferd over Middelhavet for så å asylhoppe rundt i Europa, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og så vil vi sikre at man blir sendt tilbake til sitt hjemland, alternativt til et utreisesenter utenfor Europa, hvis man ikke har rett på å være her, fortsetter Støjberg.

Aktuelt: Sterk uro for enslige asylbarns kår i Norge

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen luftet allerede i sin grunnlovstale tidligere i år tanken på å etablere utreisesentre utenfor Danmarks grenser for avviste asylsøkere. Det er imidlertid ikke inngått noen konkrete avtaler med land om å etablere slike sentre.

Visjonsavtalen mellom Danmark og Østerrike inneholder heller ingen opplysninger om hvordan ideen skal realiseres, skriver Ritzau.

Aktuelt: Høyre frykter Aps asylpolitikk kan føre til økt innvandring