Høyrepopulist i tet på målingene - kan vinne presidentvalget i Brasil

Høyrepopulisten Jair Bolsonaro har bakgrunn som offiser og folkevalgt i nasjonalforsamlingen. Hans næringslivspolitikk kan bidra til valgseier over venstresidens kandidat Fernando Haddad. Foto: AP / NTB scanpix
Høyrepopulisten Jair Bolsonaro har bakgrunn som offiser og folkevalgt i nasjonalforsamlingen. Hans næringslivspolitikk kan bidra til valgseier over venstresidens kandidat Fernando Haddad. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Høyrepopulisten Jair Bolsonaro legger venstresidens Fernando Haddad bak seg på målinger før søndagens presidentvalg i Brasil, men kan slite med å stå løpet ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bolsonaro ble 6. september alvorlig skadd i et knivattentat under valgkampen. Sønnene overtok valgkampen mens faren var til behandling på sykehus.

Meningsmålere mente at knivattentatet kunne bidra til å øke Bolsonaros oppslutning. Den siste tiden har han også på målingene fått stadig større oppslutning enn Haddad.

Ifølge den siste målingen mandag denne uken, gjennomført av meningsmålingsinstituttet Ibope, har Bolsonaro støtte fra 31 prosent av velgerne. Haddad får 21 prosent.

Optimisme i finansmarkedet

Men det siste bykset på målingene har også sammenheng med finansmarkedet. Hovedindeksen på Sao Paulo-børsen steg tirsdag over 3 prosent etter at målingen ble publisert, og landets valuta real styrket seg mer enn 2 prosent mot dollarkursen.

– Bolsonaro begynner å fremstå som kandidaten finansmarkedet identifiserer seg mest med, hovedsakelig på grunn av hans valg av framtidig finansminister, sier analytiker Wellington Ramos i konsulentselskapet Austin Rating.

63 år gamle Bolsonaro har pekt på Paulo Guedes, en respektert amerikansk-utdannet økonom, som sitt valg til posten som finansminister, dersom Bolsonaro skulle vinne presidentvalget.

– Markedet ser med optimisme på Bolsonaro, sier analytiker Andre Perfeito i konsulentselskapet Spinelli. Markedet kan styrke seg ytterligere hvis også andre meningsmålinger bekrefter Bolsonaros fremgang, mener han.

Omstridt

Bolsonaro, som av flere har blitt kalt Brasils versjon av Donald Trump, har lovet å slå hardt ned på kriminalitet og korrupsjon. Han er også klimaskeptiker. Hvis Bolsonaro skulle prøve å ta verdens største regnskogland ut av Parisavtalen, blir han den første statslederen etter Donald Trump som vender avtalen ryggen. En slik utvikling kan øke risikoen for at rammeverket rakner.

Bolsonaro har sittet i nasjonalforsamlingen siden 1991. Underveis har han kommet med nedsettende kommentarer om kvinner, abort, likekjønnet ekteskap og svarte. Han er blitt kalt rasist, kvinnehater og homofob av sine motstandere.

Den tidligere militæroffiseren har hyllet landets tidligere militærregimer som styrte landet på 1960- og 70-tallet.

– Det finnes ikke tvil. Jeg ville ha iverksatt et kupp på samme dag. Nasjonalforsamlingen fungerer ikke, og jeg er sikker på at minst 90 prosent av befolkningen ville klappe i hendene, sa han i mai 1999, på spørsmål om hva han ville ha gjort på sin første dag som president i Brasil.

I forrige uke provoserte han på nytt da han sa at han ikke ville akseptere noe annet resultat av valget enn en seier for ham selv.

Tett løp

Men der Bolsonaro taler til næringslivet, er det de fattige som er Haddads kjernemarked. Haddad forsøker som arbeiderpartiets kandidat å plukke opp tråden etter forgjengerne Luiz Inacio Lula da Silva og Dilma Rousseff. Begge ble imidlertid felt av korrupsjonssaker. Bolsonaro er på sin side blant svært få politikere som ikke har blitt rammet av korrupsjonsanklager.

Haddad er sikret støtte fra mange blant landets fattige, men hans næringslivspolitikk blir kjølig mottatt av investorer, og Haddads fremgang på målingene i sommer og tidligere i høst har stagnert.

På den siste målingen ligger Bolsonaro og Haddad begge an til å oppnå rundt 42 prosent dersom det blir en andre valgomgang. Utfallet er dermed åpent.

Bolsonaro vil slite med å skaffe tilstrekkelig støtte i nasjonalforsamlingen, dersom han vinner. Hans parti har i dag åtte av de 513 setene. Når de 513 plassene også skal velges søndag, ligger det ifølge målinger an til at Bolsonaros parti kun vil klare å doble dagens antall.

Finansmarkedet håper at Haddad blir danket ut, men «har ikke analysert kostnaden ved en Bolsonaro-seier», uttaler Perfeito.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden