Kraftig inflasjonsstigning i Tyrkia

Inflasjonen i Tyrkia fortsette rå øke under president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / NTB scanpix.
Inflasjonen i Tyrkia fortsette rå øke under president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inflasjonen i Tyrkia steg igjen i september. Prisene var 25 prosent høyere enn for ett år siden, og høyere enn analytikerne hadde ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I september steg prisene med 24,52 prosent sammenlignet med september i fjor. I august lå prisene 17,9 prosent høyere enn i august i fjor.

Finansavisen Bloomberg skriver at ekspertene hadde forventet at inflasjonen ville ende på 21,1 prosent.

Tyrkias finansminister Berat Albayrak erkjenner at inflasjonen er høyere enn ventet, men sier han regner med utviklingen snur relativt raskt.

– Vi har lagt det verste bak oss, sier han, og legger til at den tyrkiske regjeringen om kort tid vil legge fram en tiltaksplan for å bekjempe den høye inflasjonen.

– Tendensen i inflasjonen vil bli brutt i oktober, spår Albayrak.

Inflasjonen på i underkant av 25 prosent er den høyeste Tyrkia har opplevd siden august 2003. Det er ventet at sentralbanken i landet igjen hever styringsrenta på rentemøtet 25. oktober.

Tyrkisk økonomi har i en årrekke vært hjemsøkt av store handelsunderskudd med utlandet, høy utenlandsgjeld og økende rentenivåer i USA. I tillegg har amerikanske sanksjoner gjort den økonomiske situasjonen i landet enda vanskeligere.

Tyrkia og USA er i en bitter strid om den amerikansk presten Andrew Brunson, som sitter i husarrest i Tyrkia anklaget for kontakt med det tyrkiske myndigheter mener er terrorgrupper.