Iran tordner mot USA etter at de brøt vennskapsavtale

USA bryter vennskapsavtalen som ble inngått med Iran i 1955, i protest mot at FNs høyeste domstol onsdag slo fast at deler av USAs sanksjonsregime mot landet er ulovlig, opplyser utenriksminister Mike Pompeo. Foto: AP / NTB scanpix.
USA bryter vennskapsavtalen som ble inngått med Iran i 1955, i protest mot at FNs høyeste domstol onsdag slo fast at deler av USAs sanksjonsregime mot landet er ulovlig, opplyser utenriksminister Mike Pompeo. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Irans utenriksminister Javad Zarif kaller USA en røverstat etter at landet brøt en vennskapsavtale fra 1955.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen omhandler blant annet økonomiske forbindelser og konsulære rettigheter. Utenriksminister Mike Pompeo kunngjorde onsdag at USA slår en strek over den gamle vennskapsavtalen, noe som ifølge ham burde ha vært gjort for flere tiår siden.

– Jeg kunngjør nå at USA avslutter vennskapsavtalen med Iran fra 1955. Dette burde ærlig talt ha vært gjort for 39 år siden, sa Pompeo, med henvisning til revolusjonen i Iran i 1979.

Beslutningen var ifølge Pompeo et svar på at Iran onsdag fikk medhold i FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ), som slår fast at deler av USAs sanksjonsregime mot Iran er ulovlig.

Iran viste i sin klage til ICJ blant annet til vennskapsavtalen fra 1955. Landet reagerer med sinne på den amerikanske beslutningen.

– I dag har USA trukket seg fra en faktisk avtale mellom USA og Iran etter at ICJ ba dem om å slutte å overtre den gjennom å innføre sanksjoner mot det iranske folk. Røverstat, skriver Zarif på Twitter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden