NATO slikker sårene etter sommerens konfrontasjon med Trump

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med USAs president Donald Trump, her under et besøk i Det hvite hus tidligere i år.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med USAs president Donald Trump, her under et besøk i Det hvite hus tidligere i år. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump utløste full krise på NATOs toppmøte i Brussel i juli. Nå samles forsvarsministrene i alliansen for å diskutere veien videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til å begynne med gikk toppmøtet mer eller mindre etter planen. NATO fikk banket igjennom de viktige planene som skulle vedtas. Og selv om Trump skapte støy i mediene, skapte han ikke så mye støy at det kunne få toppmøtet til å spore av.

Helt til dag to. Da tok Trump plutselig ordet på nytt og la ut på en tirade av de sjeldne mot europeiske allierte.

NATO-sjef Jens Stoltenberg trakk umiddelbart i nødbremsen. Et krisemøte ble satt, og harde diskusjonsrunder fulgte.

(saken fortsetter under videoen)

Video: Trump presser Stoltenberg for åpent kamera i juli:

«Nyttig» diskusjon

I dag sier Stoltenberg at han mener alliansen hadde godt av sommerens utlufting.

– Det er ikke noen ulempe at vi hadde en veldig åpen og ærlig debatt. Jeg følte det var ganske nyttig, sier Stoltenberg til NTB.

Det var Trumps misnøye med europeiske forsvarsbudsjetter som utløste krisen. Trumps krav er at europeiske allierte må gjøre langt mer for å nå NATOs mål om at alle skal bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inne på møtet skal Trump ha kommet med åpne trusler om at USA kan bli tvunget til å «gjøre sin egen ting» hvis pengemålet ikke nås.

Ny syklus

Torsdag har forsvarsministrene i NATO satt av flere timer til å diskutere veien videre etter toppmøtet. Det skjer på dag to av forsvarsministrenes faste høstmøte ved NATOs hovedkvarter i Brussel.

Toppmøtet beskrives som starten på en ny syklus i NATO, der et helt sett med nye planer skal iverksettes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et hovedmål i de nye planene er å sette allierte styrker i stand til å reagere raskere. I den forbindelse har NATO også satt i gang et omfattende samarbeidsprosjekt med EU for å gjøre det lettere å flytte militære styrker raskt over landegrensene i Europa.

I tillegg har NATO begynt å bygge opp et cyberforsvar for å beskytte seg mot trusler i det digitale rommet, og arbeidet med såkalte hybride trusler er i ferd med å bli styrket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På sikt er det dessuten ventet at NATO vil begynne å diskutere nye trusler som militær bruk av kunstig intelligens og automatiserte våpen mer inngående.

Paradoksal situasjon

Men diskusjonen om europeiske forsvarsbudsjetter blir etter alt å dømme hengende som en mørk sky over diskusjonene.

Stoltenberg beskriver situasjonen som et «paradoks», der de allierte i realiteten samarbeider tettere enn på mange år, og der USA har økt sitt militære nærvær i Europa, men der det samtidig er flere og flere som stiller spørsmål ved styrken i samarbeidet.

– Da er det vår oppgave å vise at handling er viktigere enn ord. Selv om ord er viktige, så er det man faktisk gjør, det avgjørende, sier Stoltenberg til NTB.

Han legger til at toppmøtet var en påminnelse om hvor viktig det er med en rettferdig byrdefordeling mellom Europa og USA for at samarbeidet i NATO skal fungere.

Men diskusjonsrunden på toppmøtet hjalp, og Trump virket mer fornøyd da han dro enn da han kom, fastslår Stoltenberg.