FN-domstol beordrer USA til å oppheve sanksjoner mot Iran

FN-dommen er en delvis seier for Iran. Her Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif under Oslo Forum på Losby Gods i fjor.
FN-dommen er en delvis seier for Iran. Her Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif under Oslo Forum på Losby Gods i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den internasjonale domstolen i Haag beordrer USA til å oppheve sanksjoner mot Iran som rammer sivil luftfart og humanitær hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran brakte USA inn for FN-domstolen ICJ i sommer, og kjennelsen kom onsdag.

Den internasjonale domstolen er det øverste juridiske organ i FN.

I kjennelsen står det at sanksjonene mot Iran ikke må gå utover flysikkerheten og humanitær hjelp. Den tar imidlertid ikke stilling til en rekke andre sanksjoner som er rettet mot iransk næringsliv. Den er dessuten kun foreløpig og kan ankes.

Domstolen ber også partene om ikke å forverre tvisten ytterligere.

USAs utenriksminister Mike Pompeo har tidligere omtalt Irans søksmål for misbruk av FN-domstolen.

De amerikanske sanksjonene mot Iran er gjeninnført som følge av at USA har trukket seg fra den internasjonale atomavtalen med Iran fra 2015, som skal sikre at Iran ikke utvikler atomvåpen.

I august gjeninnførte USA økonomiske sanksjoner som blant annet rammet Irans eksport av tepper og nøtter. Sanksjonene er også rettet mot landets bil- og flyindustri, noe som blant annet har ført til at Iran ikke lenger får importere passasjerfly selv om kontraktene allerede er inngått. I november vil sanksjonene også ramme landets oljeeksport.

Iran mener sanksjonene bryter med en avtale som landene inngikk i 1955, og utenriksminister Mohammad Javad Zarif har kalt dem for en form for psykologisk krigføring.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden