USA nyanserer trussel om å «ta ut» russiske raketter

Kay Bailey Hutchison er USAs ambassadør til NATO. Foto: AP / NTB scanpix
Kay Bailey Hutchison er USAs ambassadør til NATO. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs NATO-ambassadør sier uttalelsen hennes om å «ta ut» russiske raketter ikke var ment som noen trussel om et amerikansk forkjøpsangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg snakket ikke om et forkjøpsangrep på Russland», skriver den amerikanske NATO-ambassadøren Kay Bailey Hutchison på Twitter.

Presiseringen kommer etter at Hutchison tirsdag varslet at USA kan bli tvunget til å treffe mottiltak hvis Russland ikke stopper utviklingen av et nytt rakettsystem kalt 9M729.

USA mener det nye rakettsystemet er i strid med INF-avtalen fra 1987, som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter.

– Mottiltaket vil være å ta ut rakettene som utvikles av Russland i strid med avtalen. Det vil være mottiltaket på sikt, sa hun.

Bakgrunn: USA truer med å «ta ut» russiske raketter

Hutchison understreket at USA ikke er på vei i den retningen nå. Men kommer utviklingen til et punkt der Russland er i stand til å gjennomføre angrep med de nye rakettene, vil USA måtte se nærmere på mulighetene for å utvikle en evne til å ta dem ut, ifølge Hutchison.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå presiserer hun på Twitter at det hun mente, var at USA i en slik situasjon vil måtte utvikle tilsvarende evne som Russland.

USAs frykt er at Russland i realiteten er i ferd med å utvikle mellomdistanseraketter som kan utstyres med atomstridshoder og ramme Europa nesten uten forvarsel.

Russland har på sin side nektet for brudd på INF.

Aktuelt: – Ikke utenkelig med bruk av atomvåpen på norsk jord