Tyrkia opprettholder livstidsdom mot journalister

Den tyrkiske forfatteren og journalisten Ahmet Altan, her i forbindelse med et Oslo-besøk i 2004, er en av seks journalister som ble dømt til livsvarig fengsel i en ankedomstol i Istanbul tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix.
Den tyrkiske forfatteren og journalisten Ahmet Altan, her i forbindelse med et Oslo-besøk i 2004, er en av seks journalister som ble dømt til livsvarig fengsel i en ankedomstol i Istanbul tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ankedomstol i Istanbul har besluttet å opprettholde livstidsdommene mot seks journalister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ahmet Altan, hans bror Mehmet Altan og Nazli Ilicak ble dømt for sine angivelige bånd til den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som for tiden oppholder seg i USA. Gülen blir av tyrkiske myndigheter sett på som arkitekten bak kuppforsøket sommeren 2016.

Brødrene Altan er sterke kritikere av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og har jobbet for opposisjonsvennlige medier. Ilicak skrev for en avis som er tilknyttet Gülen-bevegelsen.

Ankedomstolen i Istanbul opprettholdt også livstidsdommene mot tre andre journalister, Fevzi Yazici, Yakup Simsek og Sukru Tugrul Ozsengul, som ble dømt for å ha forsøkt å styrte grunnlovsordenen, skriver Anadolu.

Journalistorganisasjonen Reportere uten grenser beskriver tirsdagens kjennelse som en «barbarisk dom, og en ekstremt farlig presedens».

– Dette er intet annet enn juridisk lynsjing, skriver de.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I juni ble Mehmet Altan løslatt etter 21 måneder i fengsel. Påtalemyndigheten anklaget ham for å ha kommet med uttalelser på TV den 14. juli 2016 – dagen før kuppforsøket – der han uttrykte støtte til en militær inngripen for å styrte Erdogan.

Tyrkias grunnlovsdomstol dømte i januar i favør av Altan, slo fast at rettighetene hans var blitt krenket og beordret at han skulle løslates.

Lavere domstoler overprøvde imidlertid den kjennelsen, og Altan ble holdt bak murene, noe som utløste skarp kritikk fra Europarådet.