Over 200 personer pågrepet i Tyrkia for ulovlige pengeoverføringer til USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 200 personer er pågrepet av tyrkisk politi i en storaksjon mot ulovlige pengeoverføringer til personer med iransk bakgrunn bosatt i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt er 280 personer så langt pågrepet på arrestordren, utstedt av en domstol i Istanbul. De er mistenkt for økonomisk sammensvergelse og for å ha brutt lovverk som skal hindre terrorfinansiering. De mistenke påstås å ha mottatt provisjon for pengeoverføringene.

Mottakerne av pengene i USA er for det meste personer med iransk opprinnelse, ifølge tyrkiske myndigheter.

Ifølge etterforskningen har det siden starten av 2017 blitt overført over 400 millioner dollar, tilsvarende 3,3 milliarder kroner, fra ulike tyrkiske banker til over 28.000 kontoer i USA.

– Aksjonen handler ikke om pengeroverføringer til tyrkiske borgere som bor utenlands. Aksjonen handler om terrorfinansiering og penger som overføres til medlemmer i terrorgrupper som befinner seg utenlands, skriver Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans rådgiver Cemil Ertem på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Gülens bror dømt til fengselsstraff i Tyrkia

Pågripelsene skjer samtidig med at USA er i ferd med å gjeninnføre sanksjoner mot Iran, etter at president Donald Trump varslet at USA vil trekke seg fra atomavtalen fra 2015. Den første runden med sanksjoner ble innført i august, mens den neste, som vil ramme iransk oljeeksport, er ventet å tre i kraft i november.

Forholdet mellom de to NATO-allierte landene har vært iskaldt siden Trump i august varslet nye tollsatser på tyrkisk stål og aluminium, som et svar på Tyrkias varetektsfengsling av den terroranklagede amerikanske pastoren Andrew Brunson.

Aktuelt: Tyrkia pågriper 85 militærpersonell over påståtte bånd til Gulen