Nobels fysikkpris til kvinne for første gang på 55 år

Olga Botner, Göran K. Hansson og Mats Larsson i Kungliga Vetenskapsakademien kunngjorde tirsdag at årets nobelpris i fysikk går til Arthur Ashkin, Donna Strickland og Gérard Mourou for forskning innen laserfysikk.
Olga Botner, Göran K. Hansson og Mats Larsson i Kungliga Vetenskapsakademien kunngjorde tirsdag at årets nobelpris i fysikk går til Arthur Ashkin, Donna Strickland og Gérard Mourou for forskning innen laserfysikk. Foto: Hanna Franzén/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Canadiske Donna Strickland er den tredje kvinnen i historien som har fått nobelprisen i fysikk. Hun deler den med Arthur Ashkin og Gérard Mourou.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske Ashkin, franske Mourou og canadiske Strickland deler årets nobelpris i fysikk for «banebrytende oppfinnelser innen laserfysikk».

Den ene halvdelen av prisen, som er på totalt 9 millioner svenske kroner, tildeles 96 år gamle Ashkin, som dermed er den eldste nobelprisvinneren i historien.

Ashkin hylles for å ha utviklet «optiske pinsetter» som kan snappe opp bitte små partikler, virus, atomer, molekyler, bakterier og levende celler, uten å ødelegge dem.

Den andre halvparten av årets fysikkpris tildeles Mourou og Strickland. De får den prestisjetunge prisen for deres bidrag i utviklingen av høyintensive, ultrakorte optiske impulser som har et bredt industrielt og medisinsk bruksområde.

Strickland er den første kvinnen som har fått noen nobelpris siden 2015. Hun er også den tredje kvinnen noensinne som får nobelprisen i fysikk. Den første var Marie Curie i 1903. Den andre var Maria Goeppert Mayer som fikk en firedel av prisen i 1963, mens to mannlige kolleger fikk resten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyeoperasjoner

– Galskap, var det første ordet Strickland tenkte på da hun fikk høre at hun er tildelt nobelprisen i fysikk, fortalte hun på telefon til Kungliga Vetenskapsakademien like etter kunngjøringen tirsdag.

– Man lurer jo alltid på om det er sant, sa hun.

Canadieren sier hun er beæret over å tilhøre en svært liten gruppe kvinnelige fysikkprisvinnere.

– Det er helt opplagt at vi må feire kvinnelige fysikere, fordi vi finnes der ute, sa Strickland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den praktiske anvendelsen til nå har vært i øyeoperasjoner, svarte Strickland på spørsmål om hvordan hennes og de to andres forskning har blitt benyttet.

Science fiction-drøm

– Prisen handler om verktøy av lys, sa leder Göran K. Hansson i Kungliga Vetenskapsakademien da prisen ble kunngjort i Stockholm tirsdag.

I begrunnelsen vises det til at Ashkins utviklingsarbeid gjennom 1970- og 80-tallet har ført til «nye muligheter for å observere og kontrollere livets maskineri».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ashkins oppfinnelse er realiseringen av «en gammel science fiction-drøm», står det i begrunnelsen, der det vises til at han klarte å utvikle en måte der man kan bruke trykk fra lysstråler til å flytte fysiske objekter.

Ashkin ble født i New York i 1922 og var ferdig med doktorgradsstudier ved Cornell University i Ithaca i 1952. Mourou ble født i 1944 i Albertville i Frankrike og var ferdig utdannet i 1973.

Strickland ble født i Guelph i Canada i 1959. 30 år senere var hun ferdig med sin doktorgrad ved University of Rochester i USA. Der fikk hun Mourou som veileder. Gjennombruddet Strickland og Mourou nå prises for, ble beskrevet i en artikkel i 1985 som også var Stricklands første vitenskapelige publikasjon.