Dødstallet stiger etter katastrofen i Indonesia

Letemannskaper finner stadig flere døde i Indonesia. Her bæres noen av dem til en massegrav i Palu mandag.
Letemannskaper finner stadig flere døde i Indonesia. Her bæres noen av dem til en massegrav i Palu mandag. Foto: Tatan Syuflana / AP

Det offisielle dødstallet har passert 1.230 etter jordskjelvet og tsunamien i Indonesia, men myndighetene har fortsatt ingen oversikt i flere katastrofeområder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden katastrofen inntraff på øya Sulawesi fredag, har stadig flere ofre blitt funnet døde i ruinene.

Tirsdag ettermiddag lokal tid var 1.234 mennesker bekreftet omkommet, opplyser Indonesias katastrofemyndigheter på en pressekonferanse. 799 overlevende er alvorlig skadd.

Oversikten inkluderer verken Sigi eller Balaroa, begge hardt rammede områder ved byen Paul. Der er ofrene ennå ikke telt.

Myndighetene oppga mandag at 844 var bekreftet omkommet. En stor lokal hjelpeorganisasjon opplyste samtidig at over 1.200 mennesker var funnet døde.

Fakta om jordskjelvkatastrofen i Indonesia:

* Øya Sulawesi i Indonesia ble fredag 28. september rammet av et jordskjelv med en styrke på 7,5. Sulawesi ligger nordøst for Java og Bali og sør for Filippinene.

* Skjelvet førte til at en flere meter høy tsunamibølge slo innover kysten en time senere. Enkelte steder skal bølgen ha vært så høy som 6 meter.

* Myndighetene har opplyst at varslingssystemet for tsunamier ikke har virket på seks år på grunn av pengemangel.

* Blant stedene som er rammet, er Palu, en by med 350.000 innbyggere, samt Donggala, Sigi og Parigi Moutong, som til sammen har 1,2 millioner innbyggere, og der katastrofens omfang ennå ikke er kjent.

* Antall registrerte omkomne har steget daglig siden skjelvet. Myndighetene bekreftet tirsdag at 1.234 personer er døde, de fleste i Palu. 799 er alvorlig skadd.

* Skjelvet førte til at mange bygninger raste sammen, blant annet hotellet Roa-Roa med åtte etasjer. Også en boligblokk har rast sammen. Begge ligger i Palu.

* Satellittbilder viser store ødeleggelser langs kysten, med sammenraste bygninger, skip som er kastet opp på land og brygger og bruer som ligger i ruiner.

* Det er fortsatt kommet lite informasjon om situasjonen i mer avsidesliggende områder fordi veier er ødelagt og kommunikasjonsnettverk brutt. Ødeleggelsene gjør det også vanskelig å få nødhjelp fram.

* Indonesia ligger i et område som er svært utsatt for jordskjelv. I desember 2004 var øya Sumatra blant stedene som ble rammet av tsunamien som etterfulgte et kraftig jordskjelv. 220.000 mennesker døde, 168.000 av dem i Indonesia.

* I august mistet 505 mennesker livet i et kraftig jordskjelv på øya Lombok.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden