Beduiner på Vestbredden nekter å forlate landsby

Israelsk grensepoliti grep i midten av september inn mot flere demonstranter og aktivister som blokkerte en bulldoser tilhørende den israelske hæren ved Khan al-Ahmar. Israel har besluttet at beduinlandsbyen skal jevnes med jorda, men innbyggerne nekter å dra. Foto: AP / NTB scanpix.
Israelsk grensepoliti grep i midten av september inn mot flere demonstranter og aktivister som blokkerte en bulldoser tilhørende den israelske hæren ved Khan al-Ahmar. Israel har besluttet at beduinlandsbyen skal jevnes med jorda, men innbyggerne nekter å dra. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Innbyggerne i beduinlandsbyen Khan al-Ahmar på den okkuperte Vestbredden nekter å forlate sine hjem, og venter nå på de israelske gravemaskinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge israelske myndigheter er landsbyen Khan al-Ahmar, som ifølge folketellinger har vært bebodd i snart 100 år, ulovlig og skal derfor jevnes med jorda.

De rundt 200 innbyggerne, de fleste av dem beduiner fra Jahalin-stammen som ble fordrevet fra Negev-ørkenen i Israel på 1950-tallet, fikk frist til 1. oktober med å forlate sine hjem frivillig, noe de nekter.

Saken har lenge versert i rettsvesenet i Israel, men i mai åpnet landets Høyesterett for tvangsflytting og riving av landsbyen. En siste anke ble forkastet i september.

Norge har protestert

En rekke land, blant dem Norge, har protestert mot Israels trussel om å jevne Khan al-Ahmar med jorda. Norske myndigheter har blant annet vært med på å finansiere barneskolen i landsbyen.

– Vi er godt kjent med den vanskelige situasjonen for innbyggerne i Khan al-Ahmar. Norge har også tidligere oppfordret Israel til å trekke ordre om riving av flere bygninger og annen infrastruktur, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i Stortinget i juni.

På NTBs forespørsel om en kommentar mandag, viste Utenriksdepartementet til denne uttalelsen, samt til en Twitter-melding fra statssekretær Audun Halvorsen (H) i juli.

– Riving av hus og tvangsflytting av mennesker på okkupert jord er uakseptabelt, strider mot internasjonal lov og undergraver en tostatsløsning, tvitret han.

Ulovlig okkupert

Israel okkuperte Vestbredden i 1967 og har i alle år siden nektet å etterkomme FNs krav om tilbaketrekking.

Flere israelske bosetninger ligger i nærheten av Khan al-Ahmar. FNs sikkerhetsråd har slått fast at både disse og de over 200 andre bosetningene og utpostene Israel har etablert på Vestbredden, er ulovlige.

Palestinere og andre kritikere hevder at Israel vil fjerne Khan al-Ahmar for å kunne utvide bosetningene som ligger i nærheten.

Israelske myndigheter har tilbudt innbyggerne i landsbyen å bosette seg på et område noen kilometer unna og hevder at de vil få bedre levekår der.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden