Obama hyllet designmøbler og militæret i Danmark

Barack Obama skrøt uhemmet av Danmark, ikke minst av landets designmøbler og militære styrker, da han inntok scenen i byen Kolding på Jylland.

USAs tidligere president Barack Obama har ikke lagt skjul på sin forkjærlighet for de skandinaviske landene under sin rundtur i Nord-Europa. Her deltar han på en næringslivskonferanse i Helsingfors torsdag. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva via AP / NTB scanpix
USAs tidligere president Barack Obama har ikke lagt skjul på sin forkjærlighet for de skandinaviske landene under sin rundtur i Nord-Europa. Her deltar han på en næringslivskonferanse i Helsingfors torsdag. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Danmark er et land som kjemper over sin vektklasse på den internasjonale scenen, sa Obama foran 680 inviterte politikere, næringslivsledere og studenter på Syddansk Universitet fredag.

Etter å ha blitt møtt med hvin og kraftig applaus, slo han først an en lett tone ved å rose danske møbler som ifølge den tidligere presidenten «sprer seg over hele verden».

Deretter vanket det minst like kraftig ros til det danske militæret.

– Vi snakket jevnlig om hvem vi kunne regne med ville utføre arbeidet og gjøre det ordentlig, og da var Danmark alltid øverst på listen, sa Obama.

Obama skulle etter besøket i Kolding videre til Amsterdam der han skal delta på et lignende arrangement fredag kveld.

Onsdag talte han til 3.000 personer på Oslo Business Forum utenfor Oslo. Da skrøt han nordmenn opp i skyene, samtidig som han advarte mot nasjonalisme og rasisme.

– Jeg elsker Norge og nordmenn. Da jeg var i Det hvite hus, og det var et problem, sa jeg til staben: Hvis bare nordmenn hadde ansvaret, ville alt vært i orden. Kanskje vi burde sette nordmenn til å lede alt, sa Obama.