Italia styrer mot større underskudd
Italias økonomiminister Giovanni Tria gir etter for presset og går med på å øke underskuddet på statsbudsjettet til 2,4 prosent. Enigheten får EU til å frese.
Den italienske økonomiministeren – en teknokrat uten partitilhørighet – ønsket i utgangspunktet å begrense underskuddet til 1,6 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).
Men de populistiske regjeringspartiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen har dyre valgløfter å oppfylle og har derfor presset sin teknokratkollega hardt for å få den totale budsjettrammen opp.
Torsdag kveld møttes de for å meisle ut en endelig enighet. Det endte med at Tria måtte bøye av.
Svulmende statsgjeld
Enden på visa er et forslag til statsbudsjett for 2019 der det legges opp til et budsjettunderskudd tilsvarende 2,4 prosent av Italias bruttonasjonalprodukt (BNP).
Det er innenfor grensa på 3,0 prosent, som er taket EU har satt for budsjettunderskudd i landene i eurosonen.
Men forslaget vil føre til en økning i Italias samlede statsgjeld, som allerede ligger på i overkant av 130 prosent av BNP – mer enn det dobbelte av EUs anbefalte øvre grense på 60 prosent.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNyheten om budsjettenigheten fikk aksjekursene til å stupe på børsen i Milano fredag morgen.
EU-kritikk
Budsjettplanen setter samtidig Italia på kollisjonskurs med EU-kommisjonen i Brussel.
EUs budsjettkommissær Pierre Moscovici mener budsjettplanen ved første øyekast ser ut til å gå utover EUs regler.
– Hvis du tillater statsgjelden å øke, skaper du en situasjon som blir ustabil så snart den økonomiske konteksten forverrer seg, advarer han.
Jack Allen, seniorøkonom ved Capital Economics, mener det nå er sannsynlig med langdryge forhandlinger mellom Italia og EU-kommisjonen om budsjettet.
Holger Schmieding, sjeføkonom ved Berenberg Bank, tror likevel EU vil nøye seg med formaninger så lenge Italia holder seg under taket på 3,0 prosent.
– Men en italiensk gjeldskrise er fortsatt en ulykke som bare venter på å skje, sier han.
«Historisk»
Italias visestatsminister Luigi Di Maio, derimot, mener enigheten er «historisk».
«I dag forandres Italia. For første gang er staten på folkets side. For første gang handler det ikke om å ta, men om å gi», skriver han på Facebook.