Kavanaugh-avstemning: Flere republikanere fortsatt usikre

Direkte: Følg avstemmingen i Senatet her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere republikanere er fortsatt usikre på om de vil stemme på dommer Brett Kavanaugh etter den dramatiske høringen torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senator Jeff Flake sier det er vanskelig å bestemme seg. Han sier at Christine Blasey Ford virket overbevisende da hun fortalte at Kavanaugh hadde forsøkt å voldta henne, men at vitnemålet hennes manglet avgjørende bevis.

Flake er en av de elleve republikanerne i Senatets justiskomité som fredag stemmer over om de oversender saken til Senatet, som senere avgjør om Kavanaugh skal godkjennes som ny dommer i høyesterett.

Hans stemme kan bli den avgjørende i justiskomiteen, og til forskjell fra andre senatorer som må veie sin stemme i forhold til mellomvalget, stiller han ikke til gjenvalg og behøver derfor ikke å ta hensyn til hva velgerne måtte mene.

Syltynt flertall

Republikanerne har syltynt flertall både i komiteen – med elleve mot ti demokrater, og i Senatet med 51 mot 49.

De fleste har bestemt seg på forhånd for hva de skal stemme, men saken avgjøres av to eller tre moderate republikanere og tre eller fire demokrater som risikerer å tape gjenvalg i republikanske delstater i november.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den moderate demokraten Doug Jones fra Alabama har bestemt seg for å stemme mot Kavanaugh, mens den moderate republikaneren Bob Corker fra Tennessee stemmer for.

Heidi Heitkamp fra North Dakota, som regnes for å være den mest sårbare av alle demokratene som stiller til gjenvalg til høsten, sier hun ennå ikke har bestemt seg.

Aktuelt: Ford gråtende i høringen: – Jeg trodde han ville drepe meg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dramatiske motsetninger

Mange kommentatorer, inkludert konservative Fox News, kalte vitnemålet til Ford en katastrofe for republikanerne. Hun framsto svært troverdig da hun beskrev voldtektsforsøket da hun var 15 år gammel, og forsikret at hun var hundre prosent sikker på at det var Kavanaugh som angrep henne.

Men etter at Kavanaugh vitnet og blankt avviste at han noensinne hadde antastet Ford eller noen annen kvinne, steg stemningen blant republikanerne igjen. President Donald Trump ga Kavanaugh full støtte og sa at høringen viste hvorfor han hadde nominert akkurat ham.

Aktuelt: Kavanaugh grilles om sexanklager: – Dette er en nasjonal skam!