Nytt panel skal etterforske Myanmar-grusomheter

Over 700.000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter at myanmarske regjeringsstyrker igangsatte en offensiv i delstaten Rakhine i august i fjor. Foto: Gemunu Amarasinghe / AP Photo / NTB scanpix
Over 700.000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter at myanmarske regjeringsstyrker igangsatte en offensiv i delstaten Rakhine i august i fjor. Foto: Gemunu Amarasinghe / AP Photo / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs menneskerettighetsråd stemte torsdag for at det skal opprettes et panel som skal etterforske brudd på folkeretten i Myanmar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Panelet får ansvar for å innhente, samle, ta vare på og analysere beviser som forberedelser til straffesaker i forbindelse med grusomhetene i Myanmar.

Avgjørelsen om å opprette panelet kommer etter at en FN-rapport tidligere denne måneden slo fast at det finnes nok beviser til å etterforske å tiltale forsvarssjefen i Myanmar og fem andre militærtopper for forbrytelser mot menneskeheten og folkemord mot rohingyaene.

Siden 25. august i fjor har anslagsvis 720.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter en offensiv fra regjeringsstyrker i delstaten Rakhine. Fra før bodde det om lag 200.000 rohingyaer i flyktningleirer i Bangladesh.

Rundt 10.000 rohingyaer skal ha blitt drept av myanmarske regjeringsstyrker, og militæret blir også beskyldt for voldtekter, tortur og ildspåsettelse.

I forrige uke sa også Den internasjonale straffedomstolen (ICC) at de har startet en foreløpig etterforskning av det som har skjedd i Myanmar. Domstolen avgjorde tidligere denne måneden at den har jurisdiksjon til å etterforske fordrivelsen av rohingyaer fra Myanmar, ettersom det er snakk om en mulig forbrytelse mot menneskeheten.