Russisk toppolitiker raser over norsk spionsak

Valentina Matvijenko (t.h), her fotografert sammen med president Vladimir Putin tidligere i uken. Foto: AP / NTB scanpix.
Valentina Matvijenko (t.h), her fotografert sammen med president Vladimir Putin tidligere i uken. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av Russlands mest framtredende politikere, Valentina Matvijenko, mener Norges fengsling av spionsiktede Mikhail Botsjkarev er en «planlagt provokasjon».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ærlig talt, så stinker det av denne historien. Det var ingen grunn til pågripelsen, sier Matvijenko ifølge nyhetsbyrået Tass, gjengitt av VG.

Matvijenko er leder i overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, hvor fengslede Botsjkarev jobber i administrasjonen. Hun sier at hun har skrevet brev til stortingspresident Tone Trøen.

– Jeg har skrevet et brev til stortingspresidenten der jeg uttrykker min mening om at dette er en ren provokasjon. Det var ingen grunn til å gjøre noe slikt. Jeg er overbevist om at han vil bli løslatt i løpet av kort tid, sa hun på en pressekonferanse onsdag, stadig ifølge Tass.

Botsjkarev ble pågrepet på Oslo lufthavn Gardermoen fredag kveld etter å ha deltatt på et IT-seminar på Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD). Han er siktet for etterretning mot statshemmeligheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i uken langet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ut mot en TV 2 -reporter som spurte ham «hvorfor sender dere spioner til Norge?».

– Er du seriøs? Er du seriøs? Hjernen din er gjennomsyret av propaganda, repliserte Lavrov.

Han påpekte at Botsjkarev var invitert av Stortinget.

– Den norske gjestfriheten slår alle rekorder, sa Lavrov.