Maduro til FN etter ordkrig med Trump

Venezuelas president Nicolás Maduro med ektefellen Cilia Flores. Foto: Miraflores Press Office via AP / NTB scanpix
Venezuelas president Nicolás Maduro med ektefellen Cilia Flores. Foto: Miraflores Press Office via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter et døgn i verbal konfrontasjon med Donald Trump reiste Venezuelas president Nicolás Maduro til New York og FNs hovedforsamling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kommer full av følelser, lidenskap og sannheter, slik at alle skal vite at Venezuela står oppreist, sa Maduro før han onsdag kveld gikk på flyet som skulle bringe ham til New York.

Maduro har tidligere nektet å svare på om han for første gang siden 2015 ville delta på FNs hovedforsamling. Men etter at USA tirsdag kunngjorde sanksjoner mot hans kone Cilia, bestemte han seg tydeligvis for å dra.

Ordkrigen mellom Trump og Venezuela fortsatte onsdag under FNs hovedforsamling.

– Det som skjer i Venezuela, er en skam. Jeg vil bare se at Venezuela retter seg opp. Jeg vil at folk der skal være trygge. Vi skal ta oss av Venezuela, sa den amerikanske presidenten til journalister før han skulle lede et møte i FNs sikkerhetsråd.

– Hisser til krig

Trump sa også at han er villig til å møte Maduro hvis det kan bidra til å redusere lidelsene til landets befolkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuela har svart med å anklage USA for å forsøke å framprovosere et militært opprør i landet.

– Venezuela avviser på det sterkeste de krigshissende og utidige uttalelsene fra den amerikanske presidenten, som har som mål å framprovosere et militært opprør her i landet, het det i en uttalelse fra venezuelansk UD.

Når Maduro etter planen inntar FNs talerstol torsdag, kan det komme flere harde utfall mot USA.

ICC-sak

Men kritikken mot Maduro kommer ikke bare fra USA. Fem latinamerikanske land og Canada gikk onsdag sammen om en henvendelse til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag der de ber om at Venezuelas regjering etterforskes for det de mener er mulige forbrytelser mot menneskeheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De seks landene anklager Venezuelas myndigheter for forbrytelser mot menneskeheten fra 12. februar 2014, da det brøt ut demonstrasjoner mot Maduros regjering. Både Argentina, Chile, Colombia, Paraguay og Peru stiller seg bak henvendelsen, som er den første i sitt slag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slutt på diktaturet, tilbake til demokratiet og full frihet er den eneste mulige veien, sa Colombias president Ivan Duque om Venezuela under sin tale i FNs hovedforsamling onsdag.

Chiles president Sebastian Pinera mener det er viktig å utfordre Maduros styre innenfor rammeverket av internasjonale lover. Samtidig understreker han at en militær intervensjon vil være en dårlig løsning i Venezuela.