Japans statsminister vil møte Kim Jong-un ansikt til ansikt

Japans statsminister Shinzo Abe addresses sa under FNs hovedforsamling torsdag at han er klar for å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: Frank Franklin II / AP / NTB scanpix
Japans statsminister Shinzo Abe addresses sa under FNs hovedforsamling torsdag at han er klar for å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: Frank Franklin II / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans statsminister Shinzo Abe ønsker å møte den nordkoreanske lederen Kim Jong-un ansikt til ansikt for å løse kidnappingsspørsmålet fra 1970- og 80-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å kunne løse saken om kidnapping er jeg klar for bryte skallet om gjensidig mistillit med Nord-Korea, starte på ny, og møte leder Kim Jong-un ansikt til ansikt, sa Abe under FNs hovedforsamling i New York tirsdag.

Myndighetene i Japan hevder at 17 japanere ble bortført på 70- og 80-tallet for å lære nordkoreanske sikkerhetsmyndigheter språket og fortelle dem om japansk kultur. Kun fem av japanerne returnerte. Nord-Korea sier at åtte er døde, og at fire aldri kom til landet.

Abe påpekte overfor FN at det ikke er avtalt et møte mellom ham og den nordkoreanske lederen, og oppfordret Kim til å vise at han er klar.

– Nord-Korea er nå i et veikryss hvor de enten vil gripe eller ikke gripe den historiske muligheten de er tilbudt, tilføyde Japans statsminister.

Abe åpnet for et møte med Kim allerede i juni, da han oppfordret til felles innsats for å legge til side mistroen mellom de to landene. Han sa da at det «via ulike kanaler» pågår arbeid for å arrangere et møte med Kim. I et intervju med japansk fjernsyn sa Abe at han vil bidra til å finansiere kostnadene i arbeidet med å fjerne atomvåpen fra Nord-Korea, på betingelse av at saken om bortføringene blir løst.