Trump og Rouhani i ordkrig i FN

Irans president Hassan Rouhani i FNs hovedforsamling. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
Irans president Hassan Rouhani i FNs hovedforsamling. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran har tatt Nord-Koreas plass som skyteskive for president Donald Trump, men landets president Hassan Rouhani slår tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Donald Trump for ett år siden gikk på talerstolen i FNs hovedforsamling, sjokkerte han mange med å true med total ødeleggelse av Nord-Korea.

Tirsdag hyllet han Nord-Koreas leder Kim Jong-un og rettet i stedet skytset mot Iran, som han anklager for å spre død og kaos både i Midtøsten og utenfor regionen.

Trump anklaget også landets ledere for å plyndre den iranske statskassen, forsvarte sin beslutning om å trekke USA fra den internasjonale atomavtalen med landet og oppfordret andre land til å gjeninnføre sanksjonene og isolere regimet i Teheran.

Slo tilbake

Rouhani slo tilbake og anklaget i sin tale i FN Trump-administrasjonen for å drive «økonomisk terrorisme» og for å ville styrte den iranske regjeringen.

Den iranske presidenten karakteriserte Trumps anklager som «latterlige» og forsikret at de amerikanske sanksjonene ikke vil tvinge det iranske regimet i kne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ironisk at den amerikanske regjeringen ikke engang skjuler sin plan for å velte den samme regjeringen som den har invitert til samtaler, sa Rouhani.

Møte

Trump hevdet tirsdag morgen å ha avslått en forespørsel fra Rouhani om et møte, men dette stilte den iranske presidenten seg helt uforstående til.

– Ikke i år, ikke i fjor. Vi har aldri kommet med noen slik forespørsel om et møte med USAs president, sa han til CNN.

Ifølge Rouhani kom det derimot hele åtte forespørsler fra USA om et slikt toppmøte i fjor, men samtlige ble avvist fra iransk side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalisme og rasisme

I talen i FN gikk den iranske presidenten hardt ut mot ledere som «forsøker å vinne popularitet ved å fremme ekstrem nasjonalisme og rasisme», men understreket samtidig Irans vilje til dialog med USA.

– Dialog forutsetter ikke at man må posere for kameraene. De to sidene kan lytte til hverandre her i denne forsamlingen, sa Rouhani, som innstendig ba USA om å vende tilbake til forhandlinger om atomavtalen i FNs sikkerhetsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg starter dialogen her og erklærer i utvetydige ordelag at spørsmål om internasjonal sikkerhet ikke er et leketøy i amerikansk innenrikspolitikk, sa han.

Trump møter motbør

Flere ledere, blant dem Frankrikes president Emmanuel Macron og statsminister Erna Solberg (H) tok til motmæle etter Trumps krasse utfall mot Iran og understreket viktigheten av å slå ring om atomavtalen.

– Det er fortsatt problematisk at USA har en helt annen virkelighetsoppfatning enn resten av oss har, for eksempel når det gjelder Irans oppfølging av avtalen, sa Solberg til TV 2.

– Vi bør ikke nøre opp under spenningen i regionen, men gjennom dialog og multilateralisme arbeide for en mer omfattende agenda som tillater oss å ta opp alle de bekymringer som er knyttet til Irans politikk – atomvåpen, ballistiske raketter og landets rolle i regionen, sa Macron.