Trump hardt ut mot overnasjonale organ i FN

President Donald Trump skrøt av seg selv og kom med harde utfall mot iranske ledere da han tirsdag talte i FNs hovedforsamling. Foto: AP / NTB scanpix
President Donald Trump skrøt av seg selv og kom med harde utfall mot iranske ledere da han tirsdag talte i FNs hovedforsamling. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA styres av amerikanere og vil aldri underlegge seg overnasjonale organ, sa president Donald Trump, som høstet latter for selvskryt i FNs hovedforsamling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer aldri til å overgi USAs suverenitet til et ikke-valgt, globalt byråkrati, slo USAs president fast, etter først å ha kommet forsinket til talen i FNs hovedforsamling.

Statsledere fra hele verden, blant dem statsminister Erna Solberg (H), fikk deretter en såpass stor dose med selvskryt fra Trump at latteren runget i salen.

– På mindre enn to år har min administrasjon oppnådd mer enn nesten noen annen administrasjon i vårt lands historie, sa han.

Da latteren stilnet, ramset Trump opp alt han mener å ha utrettet siden han overtok. En økonomi i vekst, høyere aksjekurser, synkende arbeidsledighet, lavere skatter, et grensegjerde mot Mexico og et styrket forsvar.

– USA er med andre ord sterkere, sikrere og rikere enn da jeg tiltrådte for mindre enn to år siden, sa han.

Patriotisme

Trump tok deretter et kraftig oppgjør med overnasjonale organ som FNs menneskerettsråd og Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som han betegner som trusler mot alle lands suverenitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA styres av amerikanere, vi avviser ideologien globalisme og vi omfavner doktrinen patriotisme, sa han.

– Vi kommer aldri til å overgi USAs suverenitet til et ikke-valgt, globalt byråkrati som ikke stilles til ansvar av noen, sa Trump.

- ICC har verken jurisdiksjon, legitimitet eller autoritet. hevdet han.

Hardt ut mot Iran

Trump kom også med nye utfall mot Iran og kom med harde anklager mot landets ledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De respekterer verken naboenes grenser eller andre nasjoners suverenitet, sa han.

– I stedet plyndrer Irans ledere landets ressurser for å berike seg selv og for å spre kaos i Midtøsten og langt utenfor regionen, fortsatte Trump, som oppfordret alle land i verden til isolere regimet i Teheran og støtte det iranske folks rettmessige kamp.

For ett år siden rystet Trump hovedforsamlingen da han i sin tale truet med total ødeleggelse av Nord-Korea. Nå hyllet han i stedet Kim Jong-uns "modige framstøt for fred".

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men mye gjenstår, og sanksjonene vil bestå fram til nedrustningen er fullført, understreket Trump.

– Styrket fredshåp

Trump forsvarte også sin omstridte beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israel hovedstad og som første land i verden flytte landets ambassade dit. Han fastholdt i talen at dette har styrket og ikke svekket håpet om en fredsløsning mellom Israel og palestinerne.

Dette er en påstand han har fått liten støtte for internasjonalt, og palestinerne har gjort det klart at de ikke lenger ser på USAs som en nøytral og troverdig samtalepartner og fredsmekler.

– Vi nekter å bli holdt som gisler av gamle dogmer og såkalte eksperter som har tatt feil gang på gang, sa Trump, som trakk fram Israel, Saudi-Arabia og Polen som vennligsinnede land.

Tok til motmæle

Flere ledere, blant dem Frankrikes president Emmanuel Macron og statsminister Erna Solberg (H) tok til motmæle etter Trumps tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Macron advarte USA mot å tråkke på palestinerne til fordel for Israel, og han avfeide også Trumps politikk overfor Iran.

– Hva kan løse krisen mellom Israel og Palestina? Det kan verken gjøres gjennom ensidige initiativ eller ved å tråkke på det palestinske folks legitime rett til fred, sa Macron.

Den franske presidenten understreket også viktigheten av å slå ring om atomavtalen med Iran, som Trump har trukket USA fra. Solberg er enig,

- Det er fortsatt problematisk at USA har en helt annen virkelighetsoppfatning enn resten av oss har, for eksempel når det gjelder Irans oppfølging av avtalen, sa hun til TV 2.