Frankrike ber Aquarius gå til «nærmeste trygge havn»

Aquarius ved ankomst til havneanlegget i Senglea på Malta i midten av august. Foto: AP / NTB scanpix
Aquarius ved ankomst til havneanlegget i Senglea på Malta i midten av august. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsbåten Aquarius er fratatt registreringen, angivelig etter press fra Italia. Nå er den på vei til Marseille, men Frankrike ber den gå til nærmeste havn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsbåten er det siste privateide som opererer sentralt i Middelhavet, der den har berget hundrevis av flyktninger og migranter i havsnød.

Båten driftes av SOS Mediterranée og Leger Uten Grenser (MSF), som reagerer sterkt på avgjørelsen om å frata Aquarius registreringen.

– Dette vil ha alvorlige konsekvenser for hundrevis av sårbare menn, kvinner og barn som ønsker trygghet i Europa, men som nå risikerer å drukne fordi humanitærhjelp blir nektet på Middelhavet, sier MSFs nødhjelpsansvarlige Karline Kleijer.

«Politisk problem»

Ifølge MSF ble mannskapet om bord i Aquarius lørdag kjent med at den italienske regjeringen hadde bedt Panama om å trekke tilbake båtens registrering.

Panama etterkom ifølge MSF dette, og neste gang Aquarius legger til kai må båten derfor fjerne flagget som viser at de har rett til å seile. Båten kan ikke legge til havs igjen før den er registrert på nytt, ifølge BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

MSF fastholder at Aquarius oppfyller alle maritime kriterier og tekniske krav som er nødvendig for at det skal kunne Panamas flagg.

– Det virker som europeiske ledere ikke har noen betenkeligheter med å ta i bruk slike onde og skadelige taktikker for å fremme sin egen politiske agenda på bekostning av menneskeliv, sier Kleijer.

På vei mot Marseille

Aquarius er nå på vei fra kysten av Libya til Marseille i Frankrike med 58 migranter om bord. Om båten får legge til kai der, er usikkert. Franske myndigheter ber båten i stedet gå til «nærmeste trygge havn».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil forsøke å finne en europeisk løsning under prinsippet om nærmeste trygge havn, slik vi har gjort flere ganger de siste månedene, heter det i en uttalelse fra den franske statsministerens kontor.

Salvini avviser

Italias innenriksminister Matteo Salvini avviser at Italia har lagt press på Panama.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag la han ut en Twitter-melding der han framholdt at han ikke engang visste hvilket retningsnummer som skal brukes i telefonoppringinger til Panama.

Aquarius har drevet redningsarbeid i Middelhavet siden februar 2016. Fram til august i år seilte det under Gibraltars flagg, men da dette ble fjernet, ble det omregistrert i Panama.