Norge lover millioner til rensing av verdenshavene

Kronprins Haakon, utviklingsminister Nikolai Astrup, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide spaserte mandag fra hotellet i New York til FN.
Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Kronprins Haakon, utviklingsminister Nikolai Astrup, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide spaserte mandag fra hotellet i New York til FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge lover 400 millioner ekstra til arbeidet med å rense verdenshavene for plastavfall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har lagt inn 400 millioner ekstra kroner i neste års budsjett som først og fremst skal gå til rensing og forhindre at plast kommer ut i havet, sier statsminister Erna Solberg (H).

Mandag deltok Solberg på det første høynivåmøte om hav og næringsliv under FNs hovedforsamling i New York.

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) er også på plass i New York og understreker viktigheten av å ta plastforsøplingen i havet på alvor.

– Situasjonen er svært kritisk, sier han til NTB.

– Hvert år er det 8 millioner tonn plast som går i havet. Det er faktisk slik at det i 2050 kan være mer plast enn fisk i havet. Disse midlene kommer godt med for å få ned plastmengden til sjøs, sier Astrup.

Ekstramidlene skal gå til spesifikke tiltak, blant annet å bedre søppelsystemene i utviklingsland.

– Nesten 90 prosent av plasten kommer fra land. Og nettopp derfor er det veldig viktig at vi gjør mer for å få en effektiv og bærekraftig søppelhåndtering på land i utviklingsland, sier han.