Saudi-ledet koalisjon vil åpne nødhjelpskorridorer i Jemen

Millioner av barn i jemen er i ferd med å sulte i hjel, men den USA-støttede saudiledede koalisjonen som fører krig mot Houthi-opprørerne i landet lover nå å åpne nødhjelpskorridorer. Foto: Dr. Mekkiya Mahdi via AP / NTB scanpix
Millioner av barn i jemen er i ferd med å sulte i hjel, men den USA-støttede saudiledede koalisjonen som fører krig mot Houthi-opprørerne i landet lover nå å åpne nødhjelpskorridorer. Foto: Dr. Mekkiya Mahdi via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den saudiledede koalisjonen som fører krig mot houthiene i Jemen, lover å åpne nødhjelpskorridorer mellom de to opprørskontrollerte byene Hodeida og Sana.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Koalisjonen samarbeider med FNs nødhjelpskontor (OCHA) i Jemen for å etablere en trygg, humanitær korridor for å sikre leveranser av nødhjelp mellom Hodeida og Sana, sier talsmannen Turki al-Maliki.

Ifølge Maliki tas det sikte på å etablere tre ulike ruter mellom de to byene. Langs disse skal det transporteres nødhjelp mellom klokka 6 om morgenen og 18 om kvelden. Når korridorene kan tas i bruk, er ikke kjent.

Les mer : Sivile drept i saudiledet flyangrep i Jemen

Viktig havneby

Fakta om Jemen

* Republikk på Den arabiske halvøy med anslagsvis 29 millioner innbyggere.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* De forente arabiske emirater deltar i koalisjonen og har soldater på bakken i det sørlige Jemen. Det samme har Sudan, og franske spesialstyrker er også til stede.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført tusenvis av flyangrep i Jemen. Alle parter i konflikten anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

* Over 10.000 mennesker er drept i krigen siden 2015, ifølge Verdens helseorganisasjon. Over 50.000 er såret, og sivile utgjør flertallet av ofrene.

* Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der over 22 millioner mennesker er avhengig av mat utenfra.

* 8,4 millioner mennesker står nå i fare for å sulte ihjel, og Verdens matvareprogram (WFP) frykter at antallet i løpet av kort tid vil stige til 11,9 millioner.

Houthi-opprørerne tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i 2015 og kontrollerer også havnebyen Hodeida, der over 80 prosent av alle forsyninger til det krigsherjede landet tas inn.

Ifølge Verdens matvareprogram (WFP) er 22 millioner mennesker i Jemen nå helt avhengige av mat utenfra, og for 8,4 millioner av dem står det mellom liv og død.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Byen har de siste månedene vært under kraftige angrep fra den saudiledede koalisjonen, og FN og hjelpeorganisasjoner advarer mot følgene.

Les også: USA forsvarer støtten til saudiledet koalisjon i Jemen

Må heve stemmen

Redd Barna frykter at en hel generasjon vil gå tapt i Jemen og viser til at det er 5,2 millioner barn blant dem som står på randen av en sultkatastrofe.

– Millioner av barn vet ikke om eller når de får sitt neste måltid, slo hjelpeorganisasjonens internasjonale generalsekretær Helle Thorning-Schmidt nylig fast.

Mandag fulgte hun opp og utfordret verdens ledere som er samlet under høynivåuken i FNs hovedforsamling i New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ber dem innstendig om å heve stemmen og forsvare internasjonal humanitær lov og gjøre det klart at brudd på denne ikke vil bli godtatt, sier hun.

Sjokkerende økning

Over 10.000 mennesker er drept siden den USA-støttede og saudiledede koalisjonen gikk til krig mot Houthi-opprørerne våren 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amnesty International og Human Rights Watch anklager den saudiledede koalisjonen for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter gjort.

– Økningen i volden i Jemen har vært sjokkerende, med blant annet bombing av skolebusser og sykehus, sier Thorning-Schmidt.

– Når barn blir gjort til mål og drepes, eller når sult brukes som våpen i krig, må verden heve stemmen og gjøre alt i sin makt for å stille de skyldige til ansvar. Tiden renner nå ut for barna jeg har møtt i Jemen, sier hun.