Kavanaugh avviser overgrepsanklager som bakvaskelse

USAs president Donald Trump. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Enda en kvinne anklager høyesterettsnominerte Brett Kavanaugh for seksuelle overgrep. Selv kaller han det bakvasking og får støtte fra president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er ganske enkelt ren bakvasking, skriver Kavanaugh i et brev til lederne i Senatets justiskomité.

Søndag sto 53 år gamle Deborah Ramirez fram i The New Yorker og anklaget Kavanaugh for et seksuelt overgrep på en fest mens de begge gikk på universitetet på 1980-tallet. Ramirez hevder Kavanaugh presset penisen sin opp i ansiktet hennes og tvang henne til å berøre ham.

Kavanaugh kaller påstandene «groteske og et åpenbart karakterdrap» og hevder å være utsatt for en koordinert innsats for å ødelegge ham.

Trump støtte

President Donald Trump støtter Kavanaugh og hevder at det er politiske motiver bak anklagene mot 53-åringen han har nominert til posten som ny høyesterettsdommer.

– Jeg støtter ham hele veien, sa Trump mandag.

Trumps rådgiver Kellyanne Conway fulgte opp i et intervju med CBS, der hun beskrev anklagene mot Kavanaugh som «en omfattende konspirasjon fra venstresiden».

Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, rykker også ut til Kavanaughs forsvar, anklager demokratene for å drive en svertekampanje og lover en snarlig avstemming i Senatet.

– Dette er avskyelig, sier McConnell, som fastholder at det ikke foreligger fnugg av beviser for at Kavanaugh har begått de overgrepene han anklages for.

– Flau og ydmyket

I intervjuet med The New Yorker forteller Ramirez i detalj om det hun hevder skjedde under festen i skoleåret 1983/84.

– Jeg var flau og ydmyket, men Brett lo bare. Jeg kan huske ansiktet hans (...) Plutselig hørte jeg noen på festen rope at Brett hadde «puttet penisen sin i munnen til Debbie», sa hun.

The New Yorker har ikke funnet vitner til den angivelige hendelsen, men en tidligere klassekamerat av Ramirez husker at det gikk rykter på skolen.

Flere anklager

Ramirez er den andre navngitte kvinnen som anklager dommeren for overgrep. For en uke siden sto Christine Blasey Ford fram og hevdet at Kavanaugh overfalt henne på en fest da han var 17 år og hun 15.

Ifølge Ford presset Kavanaugh henne ned på en seng, holdt for munnen hennes og forsøkte å kle av henne før hun kom seg løs.

Ford har gått med på å stille til høring i Senatets justiskomité torsdag. Kavanaugh stiller også til høring samme dag.

Advokaten Michael Avenatti, som blant annet representerer pornoskuespiller Stormy Daniels i hennes søksmål mot Trump, hevder å representere en kvinne som har troverdig informasjon om Kavanaughs oppførsel på 1980-tallet.

Til AP sier Avenatti at identiteten hennes vil bli kjent i løpet av de kommende dagene, og at hun er klar for å vitne i Senatets justiskomité. Kvinnen skal tidligere ha jobbet i justisdepartementet.

Politisk dragkamp

Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein har oppfordret komiteens leder, republikaneren Chuck Grassley, til å få iverksatt FBI-etterforskning av anklagene. Feinstein krevde søndag kveld at komiteen «umiddelbart må utsette ytterligere møter» i forbindelse med Kavanaughs nominasjon.

Komiteens talsmann Taylor Foy anklager på sin side demokrater i komiteen for «aktivt å holde tilbake informasjon» fra republikanerne og sier «det virker i stadig større grad som at de er mer interessert i politisk nedriving i stedet for å følge opp anklagene ved hjelp av en tverrpolitisk og profesjonell granskingsprosess».

Personvernpolicy