Rosenstein blir sittende inntil videre

USAs president Donald Trump skal møte visejustisminister Rod Rosenstein torsdag, opplyser Det hvite hus etter at flere medier meldte at Rosenstein kom til å få sparken.

Donald Trump og Rod Rosenstein .
Donald Trump og Rod Rosenstein . Foto: Saul Loeb Brendan Smialowski / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nettstedet Axios ' kilde ga Rosenstein mandag muntlig beskjed til stabssjefen i Det hvite hus, John Kelly, om at han går av i påvente av å få sparken.

Fredag meldte The New York Times at Rosenstein foreslo å finne en måte å avsette Trump på. Rosenstein har benektet påstandene.

Nyhetsbyrået APs kilde sa mandag at visejustisministeren var på vei til Det hvite hus, hvor han regnet med å få sparken.

Få timer senere opplyser Trumps talsperson Sarah Sanders at Trump og Rosenstein hadde en lengre samtale om den siste nyhetsutviklingen.

Ettersom presidenten er opptatt på FNs hovedforsamling, skal de to møtes torsdag når Trump vender tilbake til Washington D.C., skriver hun på Twitter.

Følger for Mueller

Dersom Rosenstein går av, vil dette få umiddelbare følger for spesialetterforsker Robert Muellers gransking av påstandene om at Trump fikk russisk bistand i valgkampen i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Rosenstein som utnevnte Mueller etter at justisminister Jeff Sessions hadde erklært seg inhabil i Russland-granskingen.

Trump har ikke lagt skjul på hvor liten respekt han har for Sessions. For å fjerne Mueller må han imidlertid sparke både Sessions og Rosenstein og utnevne en ny justisminister som i sin tur kan sparke Mueller.

Trumps mentale tilstand

New York Times skrev fredag at Rosenstein i mai 2017 foreslo at regjeringsmedlemmer skulle ta opptak av Trump som bevis på hans mentale tilstand. Rosenstein selv sier artikkelen er «unøyaktig og ukorrekt».

Det 25. tillegget i den amerikanske grunnloven åpner for å fjerne en president som ikke er mentalt skikket til oppgaven.

Rosenstein og justisdepartementet i Washington nekter ikke direkte for det som skal ha blitt sagt, men sier det dreide seg om spøkefulle og sarkastiske kommentarer.