Redningsbåten Aquarius fratas registreringen

Aquarius ved ankomst til havneanlegget i Senglea på Malta i midten av august. Foto: AP / NTB scanpix
Aquarius ved ankomst til havneanlegget i Senglea på Malta i midten av august. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste privatdrevne redningsbåten som opererer sentralt i Middelhavet, Aquarius, mister sin registrering. Italia anklages for å ha presset Panama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørelsen innebærer at skipet neste gang det legger til kai vil være nødt til å fjerne flagget som viser at det har rett til å seile. Det vil ikke kunne dra videre før det blir registrert på nytt, skriver BBC.

Skipet driftes av SOS Mediterranée og Leger Uten Grenser (MSF), som reagerer sterkt på avgjørelsen.

– Dette vil ha alvorlige konsekvenser for hundrevis av sårbare menn, kvinner og barn som ønsker trygghet i Europa, men som nå risikerer å drukne fordi humanitærhjelp blir nektet på Middelhavet, sier nødhjelpsansvarlig i MSF, Karline Kleijer.

«Politisk problem»

Teamet om bord på Aquarius skal lørdag ha blitt kjent med at Panamas maritime myndigheter er blitt oppfordret av den italienske regjeringen til å trekke tilbake registreringen, skriver MSF i en pressemelding mandag. Begrunnelsen skal ha vært at registreringen utgjør et politisk problem for Panama og landets flåte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det virker som europeiske ledere ikke har noen betenkeligheter med å ta i bruk slike onde og skadelige taktikker for å fremme sin egen politiske agenda på bekostning av menneskeliv, sier Kleijer.

Hun oppfordrer EU-landene til å sørge for at Aquarius fortsatt får drive søk- og redningsarbeid i Middelhavet.

Rapport: Nesten halvparten av kvinnelige flyktninger utsettes for overgrep

Salvini avviser

Italias innenriksminister Matteo Salvini avviser at Italia har lagt press på Panama.

Søndag la han ut en Twitter-melding der han framholdt at han ikke engang visste hvilket retningsnummer som skal brukes i telefonoppringinger til Panama.

Aquarius har drevet redningsarbeid i Middelhavet siden februar 2016. Fram til august i år seilte det under Gibraltars flagg, men da dette ble fjernet, ble det omregistrert i Panama.

Det er nå 58 personer som er reddet fra to båter, om bord.

MSF fastholder at Aquarius oppfyller alle maritime kriterier og tekniske krav som er nødvendig for at det skal kunne Panamas flagg.