«Redd brexit»-kampanje i gang i Storbritannia

Nigel Farage under et «redd brexit»-arrangement i Bolton lørdag. Foto: Peter Byrne / AP / NTB scanpix
Nigel Farage under et «redd brexit»-arrangement i Bolton lørdag. Foto: Peter Byrne / AP / NTB scanpix Foto: Peter Byrne / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikere av statsminister Theresa Mays plan for brexit har avviklet det første i serie planlagte arrangementer for fremme et fullstendig brudd med EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den såkalte Redd brexit-kampanjen hadde sin første samling på fotballstadion i Bolton, et område der EU-motstanden er sterk. Rundt 1.000 personer møtte opp.

Hovedattraksjonen var Mays tidligere brexit-minister David Davis. Også andre deltok, og gjennomgangstonen var en sterk skepsis til statsministerens strategi for å opprettholde et tett handelsforhold til de 27 EU-landene i etterkant av brexit.

– Vi stemte ikke for hva nå enn disse forhandlingene vil føre fram til. Vi stemte ikke for en serie avtaler, sa Nigel Farage, tidligere leder for nei til EU-partiet UKIP.

– Dette var en avstemning om å ta tilbake landet vårt, ta tilbake muligheten til å lage lover, ta tilbake kontrollen over grensene og å være en uavhengig nasjon, sa Farage, som omtalte EU-lederne som en «gjeng gangstere» og «bøller».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arrangementet tydeliggjør Mays problemer med å få gehør for sin brexit-plan på hjemmebane.

Les også: IMF: Brexit uten avtale kan medføre enorme kostnader

Hun møtte liten forståelse fra EUs statsledere under EU-toppmøtet i Salzburg denne uken, der sentrale punkter i hennes såkalte Chequers-kompromiss ble kontant avvist.

Det går blant annet ut på at den frie flyten av varer skal fortsette etter brexit, men ikke den frie flyten av tjenester og personer.

– Vi ikke kan ikke inngå noen kompromisser når det gjelder det indre marked, sa Tysklands statsminister Angela Merkel etter møtet.

Britiske aviser har stemplet toppmøtet som en katastrofe. May ble ydmyket, konstaterte både The Guardian og The Times.

Les også: May: Intet alternativ til mitt brexit-forslag