Japanske miniroboter starter utforskningen av asteroide

Et datagenerert bilde laget av det japanske romforskningsbyrået JAXA viser romsonden Hayabusa2 ved asteroiden Ryugu. Foto: AP / NTB scanpix.
Et datagenerert bilde laget av det japanske romforskningsbyrået JAXA viser romsonden Hayabusa2 ved asteroiden Ryugu. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

To japanske roboter på størrelse med kakebokser har landet på asteroiden Ryugu og startet utforskning av overflaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Formålet med oppdraget er å finne ut mer om solsystemets opprinnelse. Det er første gang mobile roboter utforsker overflaten på en asteroide på denne måten, opplyser den japanske romorganisasjonen JAXA.

De to robotene landet vellykket på Ryugu etter å ha blitt løst ut fra romsonden Hayabusa2 fredag, opplyser JAXA.

– Begge robotene opererer normalt og har startet granskningen av Ryugus overflate, heter det i en uttalelse fra den japanske organisasjonen.

Les også: NASA-sonde skal hente asteroide-støv

De har en mekanisme om bord som gjør at de kan hoppe på overflaten, opptil 15 meter av gangen. Gravitasjonen på asteroiden er så svak at det vanskelig å få noe til å rulle der.

– Jeg er stolt over at vi har klart å finne fram til en ny metode for utforskning av små himmellegemer, sier prosjektleder Yuichi Tsuda.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

JAXA forsøkte i 2005 å lande en robot på en asteroide i et lignende prosjekt, uten å lykkes.

I neste måned vil Hayabusa2 skyte et 2 kg tungt kobberprosjektil ned i asteroidens overflate. Det skal lage et lite krater der romsonden skal forsøke å hente materiale som ikke har vært utsatt for mange tusen år med stråling og solvind.

Les også: Uoppdaget asteroide gikk i oppløsning over Afrika

Hayabusa2 skal også sende et fransk-tysk landingsfartøy ned mot asteroiden, den såkalte Mobile Asteroid Surface Scout (MASCOT).

Den japanske romsonden skal senere gjennomføre tre korte landinger på Ryugu i et forsøk på å ta prøver fra overflaten. Romsonden, som begynte sin ferd i 2014, skal deretter vende tilbake til jorda med prøver i 2020.