Allierte land slo alarm – Trump utsetter offentliggjøring av FBI-dokumenter

President Donald Trump taler på et politisk møte i Las Vegas torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
President Donald Trump taler på et politisk møte i Las Vegas torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs allierte frykter at hemmelige kilder og sensitive opplysninger vil komme på avveie når president Donald Trump nedgraderer hemmelige FBI-dokumenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag skriver Trump på Twitter at han utsetter offentliggjøringen, som han ga ordre om mandag. Saken skal nå vurderes internt i justisdepartementet. Presidenten skriver at han tror det kan skje raskt.

Dokumentene det dreier seg om, er en del av en kjennelse om overvåking av tidligere Trump-medarbeider Carter Page. Opplysningene i dem er i stor grad hentet inn av allierte lands etterretningstjenester.

FBI mener at Page samarbeidet med Russland under den amerikanske valgkampen i 2016. Det går fram av dokumenter om saken som tidligere er nedgradert i tråd med den amerikanske offentlighetsloven.

– FBI tror at russiske myndigheter har rekruttert Page målrettet, heter det blant annet i en avlyttingsbegjæring fra det føderale politiet. Deretter er noen ord sensurert, før teksten fortsetter: «undergrave og påvirke utfallet av presidentvalget i 2016, i strid med USAs straffelov».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politisk feide

Det er ikke bare USAs allierte som har reagert på planene om offentliggjøring, saken er også svært kontroversiell i USA.

– Presidenten burde ikke nedgradere dokumenter for å undergrave en etterforskning av hans egen valgkamp eller som del av feider med politiske motstandere, har den demokratiske senatoren Mark Warner uttalt til CNN.

– Han bør særlig ikke offentliggjøre dokumenter som potensielt kan avsløre etterretningskilder, tilføyde Warner, som sitter i Senatets etterretningskomité.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledende demokrater i Kongressen protesterer mot Trumps handlemåte i et brev sendt justisdepartementet, FBI-sjefen og USAs nasjonale etterretningssjef Dan Coats.

– Presidentens instruks om å selektivt avsløre graderte opplysninger som han tror han kan bruke til å undergrave troverdigheten til spesialetterforsker Robert Muellers granskning, er åpenlys maktmisbruk, skriver de.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil komme ut

Det hvite hus har opplyst at Trump vil nedgradere 21 av 101 sider av en kjennelse avsagt i tråd med loven for bruk av etterretningsinformasjon fra utenlandske kilder – den såkalte Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA).

En mengde tekstmeldinger fra flere ansatte i FBI og justisdepartementet skal også offentliggjøres.

Det har fått amerikanske allierte, som deler etterretningsformasjon med USA, til å slå alarm. Frykten er at svært sensitive opplysninger skal komme på avveie.

I et intervju med Fox News' Sean Hannity, som er en av presidentens nære våpendragere, opplyser Trump selv at allierte land har tatt kontakt.

– Vi tar hånd om andre land som har et problem, sier Trump, som føyer til at to "svært gode allierte" har tatt kontakt.

– Vi må respektere deres ønsker. Men dette vil komme ut, sier presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump vurderer permanent militært nærvær i Polen

– Ikke grunnlag

Etterforskningen av Trump-kampanjens bånd til Russland er en torn i siden på den amerikanske presidenten. Han omtaler stadig spesialetterforsker Muellers etterforskning som en «heksejakt».

Trump har på Twitter skrevet at den planlagte offentliggjøringen vil vise at «virkelig dårlige ting» skjedde i FBI. Han siterte samtidig en republikansk kongressrepresentant, Peter King.

– Det som blir avslørt er at det ikke var noe grunnlag for disse FISA-kjennelsene, at viktige opplysninger ble holdt tilbake fra domstolen, skal King ha sagt, ifølge Trump. King hevder at «et antiterrorverktøy er blitt brukt til å spionere på en presidentvalgkamp».

Les også: Dette kan Trump skryte av: – Lommebok viktigere enn skandalebok for amerikanere