Spanias nye statsminister vil frata 280.000 immunitet

Pedro Sanchez i Spanias deputertkammer, Congreso de los Diputados.
Pedro Sanchez i Spanias deputertkammer, Congreso de los Diputados. Foto: Mariscal / EPA / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias nye statsminister Pedro Sanchez vil han en slutt på immuniteten til 280.000 personer og ta et oppgjør med korrupsjonen. Selv anklages han for plagiat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har Spania blitt rystet av vanvittige korrupsjonssaker. Mellom 2015 og 2016 har 1378 personer blitt tiltalt, ifølge Politico. Rundt 70 prosent av dem blir funnet skyldige.

Den famøse Gürtel-saken som omhandler underslag av minst én milliard kroner mellom 1999 og 2005 endte med fengsel for 29 personer, inkludert en nær støttespiller til tidligere statsminister, Mariano Rajoy. Politikere har gitt seg selv immuniteter, som gjør tiltaler og domfellelser vanskelig.

Spanias nye statsminister, Pedro Sanchez, prøver å få politikere i Spania med på å kutte ut sine egne immuniteter. Foto: Ballesteros / EPA / NTB scanpix
Spanias nye statsminister, Pedro Sanchez, prøver å få politikere i Spania med på å kutte ut sine egne immuniteter. Foto: Ballesteros / EPA / NTB scanpix

– Vi står overfor en endring i tiden som gjør det nødvendig å møte det største kravet fra samfunnet, som er likhet mellom borgere og deres folkevalgte, sa Spanias nye statsminister Pedro Sanchez på en pressekonferanse mandag.

Han sier at det spanske samfunnet har de siste årene ikke vist fremgang på noe «bort sett fra korrupsjon, ulikhet og konfrontasjoner.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Busines Anti Curruption Portal oppgir én av fem dommere regelbrudd i måten sakene blir fordelt på i forsøk på å påvirke utfallet.

Nesten halvparten av bedriftene tror de har mistet kontrakter på grunn av korrupsjon. Spesielt på lokalnivå preges politikken av penger under bordet og svikt i forvaltningen.

Svarer kun overfor Høyesterett

Den spanske grunnloven av 1978 beskytter både deler av kongefamilien, statsministeren, statsråder og hans nærmeste rådgivere mot vanlig rettsforfølgelse, i tillegg til senatorer.

Immuniteten har siden blitt utvidet av forfatningen til autonome regioner i Spania til å også gjelde regionale politikere. Annen lovgivning har videre utvidet denne beskyttelsen til jurister, politiske ledere, polititopper og sikkerhetsstyrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse kalles «aforados», grovt oversatt til «de som fortjener». I 2014 anslo justisminister Alberto Ruiz-Gallardón at det er 17.600 personer i Spania som har gjort seg «fortjent» til immuniteten. Tas medlemmer av politi- og sikkerhetsstyrker med, svulmer tallet opp til over 280.000 personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De kan kun rettsforfølges av Spanias høyesterett, også for forbrytelser gjort i det sivile liv. I mange tilfeller kan de folkevalgte vedta å stoppe hele rettsprosessen.

Opprinnelig var målet at politikere og tjenestemenn ikke skal bli utsatt for press i jobben. Men spørsmålet har alltid vært om dette ikke fungerer mot sin hensikt.

– Regjeringen vil foreslå til å sette en stopper for «aforos», sier statsminister Sanchez.

Anklager for plagiat

Dette blir lettere sagt enn gjort, ifølge juristnettstedet Jurist.com. Sachez sitt sosialistiske parti trenger absolutt flertall i depurtertkammeret, og tre fjerdedels flertall i Senatet. Nå har de henholdsvis 84 av 350 og 62 av 265.

Det er uklart hvor mange som får beholde immuniteten etter Sanchez forslag, men den tidligere justisministeren Ruiz-Gallardón mente den burde reduseres til kjernefamilien i kongehuset og toppolitikere, til sammen 22 personer.

Det gjør ikke saken bedre at Sanchez er selv anklaget for plagiat i forbindelse med sin egen doktoravhandling. Sanchez truer å saksøke dem som har kommet med påstandene, skriver El País.

Avhandlingen skal inneholde sitater av en spansk diplomat i 2013, uten å være merket som det.