USA med sanksjoner mot Kina og Russland

Et fly av typen Su-35 som Kina kjøper inn fra Russland.
Et fly av typen Su-35 som Kina kjøper inn fra Russland. Foto: Aleksander Markin / CC 2.0
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA innfører sanksjoner mot det kinesiske militærets innkjøpsavdeling, som har stått bak anskaffelser av russiske kampfly og raketter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har innført sanksjoner mot det kinesiske militæret etter at de kjøpte militærfly og luftvernraketter fra Russland.

USA mener de kinesiske kjøpene er i strid med de amerikanske sanksjonene mot Russland, som ble iverksatt etter Russlands handlinger i Ukraina og angivelige innblanding i amerikansk politikk, skriver BBC.

Bakgrunnen er Kinas nylige kjøp av ti russiske Sukhoi Su-35 kampfly og S-400 bakke til luft-missiler fra Russland. Kina har ikke tatt del i sanksjonene USA og dets vestlige allierte innførte mot russerne etter annekteringen av Krim-halvøya i 2014.

Sanksjonene rammer avdelingen for utvikling og forbedring av militærteknologi (EDD) i det kinesiske militæret, og avdelingens leder Li Shangfu. Alle deres amerikanske eiendeler er frosset og amerikanere forbys å gjøre handel med dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

33 personer og enheter tilknyttet det russiske militæret er også svartelistet.

– I all hovedsak er det Russland som er målet for disse sanksjonene. De er ikke ment å undergrave andre lands forsvarsevne, hensikten er å påføre Russland kostnader på grunn av deres ondsinnede aktiviteter, sier en amerikansk tjenestemann.

Han legger til at USA vurderer å innføre lignende sanksjoner mot andre land.

Franz Klintsjevitsj, representant i den russiske nasjonalforsamlingen, sier sanksjonene ikke vil påvirke landets våpensalg.

– Jeg er sikker på at disse kontraktene blir gjennomført etter planen. Å få dette militærutstyret er veldig viktig for Kina, sier han til Interfax.

Asia er det klart viktigste markedet for russiske våpenprodusenter. Siden år 2000 har 70 prosent av russisk våpeneksport har gått dit, ifølge en rapport fra Chatham House.