Økende skepsis til ny grensestyrke

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker holdt i forrige uke sin årlige tale om unionens tilstand. Forslaget om en ny styrke på 10.000 væpnede grensevakter var et hovedpunkt i talen. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker holdt i forrige uke sin årlige tale om unionens tilstand. Forslaget om en ny styrke på 10.000 væpnede grensevakter var et hovedpunkt i talen. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonens forslag om å opprette en felles europeisk grensestyrke har skapt frykt for at medlemsland skal kunne påtvinges hjelp mot sin vilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En væpnet styrke på 10.000 grensevakter som kan rykke ut på bare timers varsel hvis det trengs. Det er kjernen i forslaget som ble lagt fram av EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker i forrige uke.

Selv beskriver EU-kommisjonen grensestyrken som et vendepunkt i innsatsen for å få stoppet ulovlig innvandring til Europa.

Men hos medlemslandene er til dels sterke motforestillinger i ferd med å ta form. Den overordnede bekymringen er at medlemslandene skal måtte avstå suverenitet til EU på et felt som til nå har vært en nasjonal oppgave.

Tema i Salzburg

Medlemslandene har bare så vidt kommet i gang med de tekniske analysene av forslaget. Men fordi grensestyrken er blitt flagget som en høyt prioritert sak, bestemte EU seg for å løfte diskusjonen opp til høyeste nivå på denne ukas uformelle toppmøte i den østerrikske byen Salzburg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen medlemsland er fortsatt ganske skeptiske. Det er vår oppgave å overbevise dem, sa toppmøtevert Sebastian Kurz i et intervju med avisa Der Standard i forkant av møtet.

Aktuelt: EU vil ha milliarder fra Norge til ny grensestyrke

Skepsis til nytt mandat

Det er spesielt EU-kommisjonens forslag til mandat for den nye grensestyrken som har fått varsellampene til å blinke rødt.

Kommisjonens utgangspunkt er at grensestyrken skal kunne tre støttende til i medlemsland som ber om hjelp.

Men i forslaget presiseres det at grense- og kystvaktbyrået Frontex også skal kunne starte operasjoner på eget initiativ hvis det oppstår en krise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig skal vedtak kunne fattes av EU i fellesskap i situasjoner der grensekontrollen i et enkeltland har brutt sammen. Det gjelder hvis siutasjonen truer hele Schengen, og når landet selv nekter å ta imot hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slike tilfeller skal EU-kommisjonen også ha rett til å foreslå tiltak og «kreve at det gjeldende medlemslandet samarbeider» med Frontex om gjennomføring av tiltakene.

Aktuelt: Ungarn beskylder EU-politikere for «skammelig» heksejakt

«Kommer ikke til å skje»

Etter det NTB kjenner til, skal formuleringene ha fått en rekke medlemsland til å reagere.

Men å sende grensevakter til et medlemsland mot dette landets vilje, er verken mulig eller ønskelig, forsikrer en kilde i EU-kommisjonen.

– Det kommer ikke til å skje.

Hypotetisk sett kan det oppstå kriser der et medlemsland nekter å ta imot hjelp, selv om dette er svært usannsynlig, vedgår tjenestemannen.

Men det mest aktuelle i en slik situasjon vil ifølge kilden være å ty til andre tiltak, som å gjeninnføre grensekontroll i landene rundt det landet som nekter å samarbeide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Orban og Salvini sammen mot innvandring

Kritikk fra øst

Ifølge Kurz er det spesielt medlemsland langs Middelhavet – deriblant Hellas, Italia og Spania – som må beroliges.

Men også østlige medlemsland har gått kraftig ut mot forslaget.

– Det er bra hvis EU endelig begynner å rette søkelyset mot grensekontroll. Men det er ikke bra hvis det de ønsker, er å frata oss retten til å beskytte våre egne grenser, sa Ungarns statsminister Viktor Orbán mandag.

Lignende kritikk ble framført av Tsjekkias statsminister Andrej Babis og Slovakias statsminister Peter Pellegrini samme dag. Ifølge dem bør ansvaret for grensekontroll være nasjonalt.

Et annet spørsmål er grensestyrkens størrelse og budsjett. Flere land har signalisert at 10.000 grensevakter er for mye og for dyrt.

EU-kommisjonen har lagt opp til at også Norge skal bli med i satsingen.

Aktuelt: Stadig flere selvmordsforsøk i overfylte leire på Lesvos