Omstridt essay kostet Ian Buruma redaktørjobben

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ian Buruma, redaktøren i New York Review of Books, går av etter kritikk av et essay han publiserte i det prestisjefylte litteraturtidsskriftet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Essayet var ført i pennen av den canadiske radio- og TV-personligheten Jian Ghomeshi, som mistet jobben i kringkastingsselskapet CBC etter at flere kvinner anklaget ham for seksuell trakassering og overgrep.

Ghomeshi ble pågrepet og stilt for retten i 2016, men ble frifunnet. Han beklaget senere oppførselen sin overfor en av kvinnene som hadde anklaget ham.

I essayet «Reflections from a hashtag» forteller Ghomeshi hvordan han opplevde anklagene, hvordan venner og kollegaer vendte ham ryggen, følelsen av anger og selvmordstankene han gikk med.

Essayet har utløst kraftige reaksjoner, blant annet fra Linda Redgrave, en av kvinnene som anklager Ghomeshi for overgrep.

Ian Buruma, som er professor i menneskerettigheter og journalistikk og en anerkjent forfatter og historiker, forsvarer sin beslutning om å publisere Ghomeshis essay.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke dømme hva som er rett og galt i enhver påstand. Hvordan kan jeg vel det? Alt jeg vet, er at han ble frifunnet av en domstol og at det ikke foreligger beviser for at han har begått en forbrytelse, sier Buruma til nettavisen Slate.

– Hvordan han eksakt oppførte seg, hvor mye samtykke det var snakk om, det aner jeg ikke. Det opptar meg heller ikke, la han til.

Onsdag opplyste en talsmann for New York Review of Books at Ian Buruma ikke lenger er redaktør i tidsskriftet.

Talsmannen Nicholas During ville ikke si om 66-åringen fikk sparken, eller om han forlot stillingen frivillig.