Opprørere avviser plan om demilitarisert sone i Idlib

Opprørerne i al-Qaida-tilknyttede Hayat Tahrir al-Sham (bildet), som kontrollerer rundt 60 prosent av Idlib-provinsen, avviser avtalen om å opprette en demilitarisert sone i provinsen. Foto: Ibaa News Network / AP / NTB scanpix
Opprørerne i al-Qaida-tilknyttede Hayat Tahrir al-Sham (bildet), som kontrollerer rundt 60 prosent av Idlib-provinsen, avviser avtalen om å opprette en demilitarisert sone i provinsen. Foto: Ibaa News Network / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere jihadistgrupper nekter å gå med på planen om å opprette en demilitarisert sone i Syrias siste opprørskontrollerte provins, Idlib.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant opprørsgruppene som avviser planen, er Ansar al-Tawheed og Ansar al-Allah, som begge inngår i Hayat Tahrir al-Sham-koalisjonen som regnes som al-Qaidas forlengede arm i Syria.

Opprørsgruppen Hurras al-Deen, som har brutt ut av Hayat Tahrir al-Sham, avviser også planen som ble forhandlet fram av Russland og Tyrkia tidligere i uka, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

De ytterliggående islamistgruppene i Idlib-provinsen består i stor grad av tsjetsjenere, tunisiere, palestinere og jordanere.

Bakgrunn: Putin og Erdogan vil opprette demilitarisert sone i Idlib

Den demilitariserte sonen skal etter planen etableres innen 15. oktober, være 15–20 kilometer bred og ligge som en buffersone mellom de regjerings- og opprørskontrollerte områdene.

Sonen skal etter planen tømmes for jihadister og patruljeres av russiske og tyrkiske styrker. Moderate, tyrkiskstøttede opprørere skal få bli værende i sonen, men må levere inn alle tunge våpen innen 10. november.

Hvordan man skal få de ytterliggående islamistene til å forlate sonen, er uklart. Hayat Tahrir al-Sham anslås å ha 10.000 krigere i idlib og kontrollerer i dag rundt 60 prosent av provinsen.

Les også: Putin om nedskyting i Syria: – Uheldige omstendigheter